Akár már keddre összejöhet a magyar továbbjutás

sport
június 24., 05:09

A skótok elleni győzelemmel a magyar válogatottnak sikerült az A csoport harmadik helyén zárnia, ezzel megnyílt az esély arra, hogy továbbjusson a legjobb tizenhat közé. Az idei foci-Eb 24 csapata hat négycsapatos csoportban kezdte a tornát, az első kettő, valamint a hat harmadikból a négy legjobb jut a legjobb tizenhat közé.

A jelenlegi csoportharmadikok sorrendje így áll a B csoport hétfői meccsei előtt:

link Forrás

Vagyis a dolgok mostani állása szerint továbbjutók vagyunk. Illetve lennénk, hiszen rajtunk kívül még mindenki pályára lép. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy nem feltétlenül azok lesznek a harmadikok, akik most ott állnak.

Nézzük csoportonként! A B csoportban Albánia a harmadik, mögöttük a horvátok vannak szintén egy ponttal, előttük az olaszok 3 ponttal. Az utolsó körben, ma, olasz–horvát és spanyol–albán meccsek lesznek. Ha sem az albánok, sem a horvátok nem nyernek, vagy ha a horvátok háromnál több góllal verik az olaszokat, akkor a B csoport harmadikja mögöttünk végez.

A C csoportban Szlovénia a harmadik, ők az angolokkal játszanak kedden. Itt csak arra a meccsre kell figyelnünk: ha kikapnak az angoloktól, akkor a csoport másik meccsén (Dánia–Szerbia) bármilyen eredmény születhet, a csoportharmadiknak csak 2 pontja lesz, ha viszont nem kapnak ki – mindegy, hogy döntetlen lesz vagy nyernek –, akkor a csoportharmadiknak legalább 3 pontja és a mieinknél jobb gólkülönbsége lesz.

photo_camera Csoboth Kevin és Marco Rossi a 100. percben lőtt győztes gól után Fotó: DAMIEN MEYER/AFP

A D csoportban szintén kedden játsszák az utolsó kört. Itt most Ausztria a harmadik, a mögöttük lévő lengyelek 0 pontosak, már kiestek. Az osztrákoknak most +1 a gólkülönbségük, tehát legalább ötgólos vereséget kellene szenvedniük Hollandiától, hogy mögénk kerüljenek. Ha kisebb vereséget szenvednek, vagy nem kapnak ki, akkor mindenképpen előttünk maradnak.

Az E csoportban minden válogatottnak 3 pontja van két forduló után, a 3. helyen a szlovákok állnak. Az utolsó körben, szerdán szlovák–román és ukrán–belga meccsek lesznek. Két nagy gólkülönbségű győzelem kellene, hogy bárki is lesz a csoportharmadik, mögénk kerüljön. A magyar továbbjutás szempontjából legrosszabb forgatókönyv az, hogy legalább az egyik meccsen döntetlen születik.

Az F csoportban is szerdán játsszák le az utolsó kört (Csehország–Törökország, Grúzia–Portugália). A csehek egyetlen ponttal vannak a 3. helyen, mögöttük a szintén egypontos grúzok, előttük a 3 pontos törökök. Ha a csehek és a grúzok sem nyernek, az a legjobb a magyar válogatottnak. Ha a csehek nyernek, az elég rossz – kivéve, ha legalább hárommal verik a törököket –, ha a csehek és a grúzok is nyernek, az a legrosszabb.

Kiemelt videóink