Varga Mihály feketelistára tenné Oroszországot

gazdaság
június 24., 18:23

Az Economix írta meg, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a kormány honlapjára feltöltött egy jogszabálytervezetet, amiben az adózási szempontból nem együttműködő államok listáját módosította. A Pénzügyminisztérium vonatkozó rendelete 2021 elején lépett hatályba, és azóta nem is változtattak rajta.

A rendelet a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényen alapul, ami kimondja, hogy nem mentesülhet az ellenőrzött külföldi társaság minősítés alól az a külföldi személy, „amely az e törvény felhatalmazása alapján kiadott miniszteri rendelet szerinti adózási szempontból nem együttműködő államban rendelkezik illetőséggel és az a külföldi telephely, amely az e törvény felhatalmazása alapján kiadott miniszteri rendelet szerinti adózási szempontból nem együttműködő államban fekszik”.

A rendelet „a nem együttműködő államok meghatározásakor az adózási szempontból nem együttműködő harmadik államok feketelistájával összefüggő tanácsi következtetésekben szereplő, az adózási szempontból nem együttműködő államok európai uniós jegyzékében foglaltakat veszi figyelembe”.

A Pénzügyminisztérium feketelistája eddig így nézett ki:

  1. Amerikai Szamoa
  2. Anguilla
  3. Bahama-szigetek
  4. Fidzsi-szigetek
  5. Guam
  6. Palau
  7. Panama
  8. Szamoa
  9. Trinidad és Tobago
  10. Turks- és Caicos-szigetek
  11. Amerikai Virgin-szigetek
  12. Vanuatu

A rendelet módosítása után viszont így alakul:

  1. Amerikai Szamoa
  2. Amerikai Virgin-szigetek
  3. Anguilla
  4. Antigua és Barbuda
  5. Fidzsi-szigetek
  6. Guam
  7. Oroszország
  8. Palau
  9. Panama
  10. Szamoa
  11. Trinidad és Tobago
  12. Vanuatu
Vlagyimir Putyin 2023. január 18-án Szentpéterváron.
photo_camera Vlagyimir Putyin 2023. január 18-án Szentpéterváron. Fotó: Ilja Pitalev/AFP

Amíg a Turks- és Caicos-szigetek meg a Bahama-szigetek adózási szempontból javított a megbízhatóságán, addig Oroszország rontott.

Kiemelt videóink