Emberi Jogok Európai Bírósága: Az orosz hatóságok megkínoztak és eltüntettek embereket a Krímben

háború
június 25., 14:16

A Kreml által támogatott hatóságok rendszeresen megsértették az emberi jogokat a Krímben, amióta Oroszország 2014-ben elfoglalta a területet – állapította meg friss határozatában az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A bíróság egyhangúlag úgy ítélte meg, hogy a megszállt ukrán félszigeten Oroszország közigazgatási gyakorlata eltűnésekhez, kegyetlenkedésekhez és jogellenes fogva tartásokhoz, állampolgárság kényszerű megváltoztatásához, szisztematikus tömeges házkutatásokhoz, jogtalan vagyonelkobzásokhoz, a foglyokkal szembeni embertelen bánásmódhoz és egyebekhez vezetett.

„Ez megsemmisítő döntés az agresszor számára”, „fontos állomás és eredmény az agresszor nemzetközi jogi felelősségre vonásának útján” – írta Margarita Szokorenko, az ukrán igazságügyi minisztérium EJEB-ért felelős biztosa.

2022. szeptember 27-én Szevasztopol, ahol a jelentések szerint addigra 2000 embert soroztak be az oroszok „részleges” mozgósítással.
photo_camera 2022. szeptember 27-én Szevasztopol, ahol a jelentések szerint addigra 2000 embert soroztak be az oroszok „részleges” mozgósítással. Fotó: STRINGER/AFP

Az ügyet benyújtó Ukrajna azt is bizonyította, hogy Oroszország szisztematikusan üldözi az orosz ortodox egyházhoz nem tartozó vallási vezetőket, különösen a muszlimokat. A Kreml megsértette a szólásszabadságot és cenzúrát vezetett be a Krímben azzal, hogy bezáratta a nem orosz médiát, köztük az ukrán és krími tatár tévécsatornákat – mondta ki a bíróság.

Oroszország 2022-ben szüntette be részvételét az EJEB eljárásaiban. (Politico)

Kiemelt videóink