Julian Assange elkerüli az amerikai börtönt, miután megegyezett az amerikai kormánnyal

külföld
június 25., 06:49

Julian Assange elfogadta az amerikai kormány ajánlatát, amivel elkerüli az amerikai börtönbüntetést. A WikiLeaks alapítója a megállapodás alapján bűnösnek vallja magát, cserébe viszont csak 62 hónapnyi börtönbüntetést kér rá az amerikai ügyészség. Ez pontosan annyi idő, amennyit Assange már letöltött egy brit börtönben.

A megállapodást már csak a bíróságnak kell jóváhagynia. Az ügyészek a csendes-óceáni Északi-Mariana-szigetek egyik bíróságát kérték fel Assange szerdai meghallgatására és az ítélet meghozatalára. A sziget az Egyesült Államok társult állama.

Assange már el is hagyta az Egyesült Királyságot, hogy a szigetre utazzon. Miután részt vesz az ítélethirdetésen, azonnal visszatérhet majd hazájába, Ausztráliába.

Julian Assange
photo_camera Julian Assange Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Assange 2006-ban alapította meg a WikiLeaks weboldalt, amin később több mint 10 millió dokumentumot publikált. Az iratok közül számos titkosított is volt. 2010-ben nyilvánosságra hozott egy videót, amin azt lehetett látni, hogy egy amerikai katonai helikopterről civileket ölnek meg Irakban.

Emellett a Chelsea Manning egykori katonai hírszerző által átadott, Afganisztánban elkövetett amerikai háborús bűncselekményekről szóló dokumentumokat is publikálta.

Assange 5 évet töltött egy brit börtönben, előtte 7 évig az ecuadori nagykövetségen élt menekültként. Kiadatási eljárása március óta szünetelt, miután a londoni Legfelsőbb Bíróság biztosítékra vár az amerikaiaktól, hogy ha átadják, nem ítélik halálra.

Az ausztrál parlament áprilisban határozatban kérte az Egyesült Államoktól, hogy ejtsék ellene a vádakat. Joe Biden amerikai elnök akkor azt mondta, megfontolják a kérést. (via CNN)

Kiemelt videóink