Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Sojgu és Geraszimov ellen a hágai bíróság

háború
június 25., 11:54

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu volt orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök ellen a hágai Nemzetközi Bíróság kedden. Sojgut és Geraszimovot háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják 2022 októbere és 2023 márciusa között.

A gyakorlatban azok az államok, amik aláírták a Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozataláról és működéséről szóló nemzetközi szerződést, a Római Statútumot, a saját területükön mostantól kötelesek őrizetbe venni és átadni a törvényszéknek az elfogatóparanccsal érintett személyeket. Ennek betartása, betartatása azonban már a kormányokon múlik, „fontosabb állami érdekre” hivatkozva ugyanis könnyedén meg lehet kerülni a nemzetközi elfogatóparancsok teljesítését is.

A testület Vlagyimir Putyin orosz elnök és gyerekjogi biztosa, Marija Lvova-Belova ellen tavaly márciusban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot háborús bűnök és az ukrán gyerekek elhurcolása miatt. Akkori értesülések szerint a nemzetközi bíróság fontolgatta, hogy titkos körözéseket adnak ki, de végül úgy döntöttek: azzal, hogy nyilvánosságra hozzák a döntést, talán „meg tudják akadályozni a további bűncselekmények elkövetését”. Oroszország sem akkor, sem azóta nem ismeri el a testület joghatóságát, mert nem írták alá az erről szóló római Statútumot - így Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint az elfogatóparancsok pont annyit érnek, mint egy tekercs vécépapír.

Putyin (k), Geraszimov (b) és Sojgu (j) 2022. decemberében
photo_camera Putyin (k), Geraszimov (b) és Sojgu (j) 2022 decemberében Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Az orosz elnököt a külföldi eseményeken azóta is Szergej Lavrov külügyminiszter helyettesíti.

A hágai székhelyű bíróság főügyésze, Karim Khan a májusban nemzetközi elfogatóparancsot kért Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőre, Joáv Galant védelmi miniszterre és a Hamász vezetőire a gázai-izraeli háborúban elkövetett feltételezett háborús bűnök miatt. Az erről szóló döntés - már ha egyáltalán megszületik - időbe telik, és ahogy az elfogatóparancs, úgy az ez alól kibúvót jelentő országok közti barátság is törékeny.

Szakember segítségével elemeztük a hágai elfogatóparancsok realitását, hatását és lehetséges kimeneteleit. (CNN)