Orbán megerősítette, nem csatlakoznak Meloni frakciójához az EP-ben

POLITIKA
június 25., 15:27

Az EU soros elnöki posztja miatt sorra járja az uniós országokat Orbán Viktor miniszterelnök. Hétfőn Giorgia Meloni olasz kormányfővel tárgyalt, aki egyúttal az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) vezetője is.

Az MTI tudósítása szerint Orbán a tárgyalás után arról beszélt, pártügyekről nem volt szó, azt már múlt hétfőn lerendezték Brüsszelben.

A Fidesz eredetileg az ECR-hez akart csatlakozni (amely a választás után a harmadik legnagyobb tömörüléssé vált), de az olasz sajtó egy hete azt írta, Meloni elutasította a Fidesz kérését, miután finn, belga, cseh és svéd képviselők is jelezték, hogy oroszbarátsága miatt nem látják szívesen a Fideszt.

Szokásához híven a Fidesz talált egy kifogást, hogy ne tűnjön úgy, mintha vesztett volna: miután felvették a szélsőséges AUR-t (a Románok Egyesüléséért Szövetséget) az ECR-be, Kocsis Máté múlt szerdán bejelentette, a Fidesz nem akar csatlakozni.

Ezt erősítette meg Orbán Viktor is Rómában.

Az MTI tudósítása szerint Orbán egy hete Brüsszelben „világossá tette, hogy egy magyarellenes román párttal nem lesznek egy pártszövetségben. Eleve nincs miről tárgyalni, mi egy ilyen frakcióba nem tudunk beülni.”

Ettől függetlenül megállapodtak abban, hogy a jobboldali pártok között lesz együttműködés.

Címlapi kép: ITA Prime Ministry/Anadolu via AFP

Kiemelt videóink