Orbán: Nem tudjuk, mi lenne az orosz reakció, ha az amerikai vezetés azt mondaná, „megállítjuk az öldöklést és tárgyalunk”

POLITIKA
június 25., 08:57

Orbán Viktor interjút adott a Berliner Morgenpostnak. A magyar miniszterelnök több erős állítást is tett az orosz-ukrán háborúval és Donald Trumppal kapcsolatban.

A volt amerikai elnököt például a „béke emberének” nevezte. Szerinte Trump az egyetlen ember a világon, aki az orosz és az ukrán vezetést is fel tudja hívni. „Trumpban 100 százalékban megbízom. Nem, 101 százalékban” – tette hozzá.

Bár Oroszország agresszióját elítélte, Ukrajna helyzetével kapcsolatban nem tett túl empatikus nyilatkozatot.

„Nem érdekel Ukrajna vagy Oroszország érdeke. Legfőképpen azt akarom, hogy tűzszünetet kössenek, és a háborúnak vége legyen.”

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ukrajna területi integritásával kapcsolatban még homályosabban fogalmazott. Amikor rákérdeztek, hogy az ukránoknak át kellene-e engedniük az oroszok által elfoglalt területeket, a következőt válaszolta:

„Nem tudjuk, hogy mi lenne az oroszok reakciója, ha az amerikai vezetés azt mondaná: figyeljetek, holnaptól megállítjuk az öldöklést, és tárgyalunk.”

A mondat második fele eredetiben úgy hangzott, hogy „hört zu, wir stoppen morgen früh das Töten und verhandeln”. Ez alapján nem egyértelmű, hogy Orbán szerint az amerikaiak ölik az embereket Ukrajnában, vagy csak úgy gondolja, hogy az amerikaiak a parancsukkal bármikor leállíthatják az öldöklést.

Orbán a háborúra hivatkozva a német kormánynak is odaszúrt. Azt mondta, hogy ha Angela Merkel lenne még mindig a kancellár, akkor nem lenne háború Ukrajnában. Mert Merkel nem internacionalizálta, hanem izolálta volna a konfliktust.

Kiemelt videóink