A hasmenéses kakukk

publicisztika
június 26., 12:33

Van, amiben minden ország egyforma, függetlenül az államformájától és attól, hogy liberális, konzervatív, balos, fasiszta vagy akár náci rezsim, esetleg valamilyen királyi ház uralkodjon benne.

Kifelé minden ország megvédi az állampolgárait, ha mások cseszegetik őket. Szóban mindenképp. Függetlenül attól, hogy az ország aktuális vezetése mit gondol ezekről a polgárokról. Többek között és legfőképpen azért, hogy szuverénnek tűnjenek.

Fontos, hogy ennek a kiállásnak semmi köze ahhoz, hogy az adott ország személy szerint mit gondol azokról, akikért fellép külföldön. Egy friss példa: a posztfasiszta szélsőjobb vezette olasz kormány nyíltan, minden diplomáciai eszközt bevetve állt ki az ítéletére magyar börtönben várakozó szélsőbaloldali aktivista, Ilaria Salis jogai mellett. Aki a vád szerint szélsőjobbosnak gondolt magyarokat vert agyba-főbe a nyílt utcán Budapesten. Ő személy szerint már nem is politikai ellenfél, hanem talán ellenség is lehet a szemükben, de mivel ő is olasz polgár, teljes természetességgel képviselték az érdekeit.

A magyar kormány most önleleplező módon szegte meg ezt a mi kutyánk kölyke-konvenciót. Az Unió országai közös nyilatkozatot akartak kiadni, amiben elítélték volna Oroszországot, amiért az betiltott egy rakás európai sajtóterméket, köztük egyetlen magyar újságként a 444.hu-t. Csakhogy egy ország a 27-ből nem értett egyet, így a végén az lett a megoldás, hogy a többi 26 nevében adták ki a nyilatkozatot. Hogy ne egyből derüljön ki, hogy ki szart a fészekbe, a szöveg végül Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselőjének neve alatt jelent meg. A 444 információja szerint a hasmenéses kakukk ezúttal is Magyarország volt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.