Megkezdődött Evan Gershkovich amerikai újságíró pere Oroszországban

külföld
június 26., 09:31

Evan Gershkovich amerikai újságíró szerda reggel jelent meg Jekatyerinburgban a bíróságon, hogy megkezdődjön a pere. A tárgyalás kezdete előtt egy rövid időre újságírókat is beengedtek a tárgyalóterembe. Így készülhettek friss fotók a Wall Street Journal orosz származású amerikai újságírójáról, aki több mint egy éve van előzetes letartóztatásban, és akit a képek szerint kopaszra borotváltak. Kémkedéssel vádolják, azzal, hogy kényes információkat próbált szerezni egy fegyvergyárról.

photo_camera Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

A 32 éves Gershkovichot eddig egy moszkvai börtönben tartották fogva, de tárgyalását már Jekatyerinburgban tartják, ott ahol letartóztatták. Az ügyészek szerint a CIA megbízásából gyűjtött titkos információkat egy Jekatyerinburg melletti orosz tankgyártóról. Ezt Gershkocivh, a munkaadója és az amerikai kormány is tagadja. Ha elítélik, akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

photo_camera Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Deborah Ball, a Wall Street Journal európai, közel-keleti és afrikai világtudósításért felelős helyettes vezetője szerint „ez egy kamu eljárás”, ami „felháborító és abszurd”, és Gershkovich nem részesül tisztességes eljárásban, tárgyalása titkos lesz és zárt ajtók mögött zajlik. „Oroszországban a felmentési arány kevesebb, mint 1 százalék. Nem számítunk arra, hogy bármennyi esélye is lenne a felmentésre” – mondta Ball. (BBC/CNN)

Kiemelt videóink