Nem teljesítjük az euróbevezetés egyetlen feltételét sem

gazdaság
június 26., 15:30

A magyar gazdaság az elmúlt években hullámvasútra került, ami részben abból fakad, hogy az ország strukturális problémákkal küzd. Aggodalomra ad okot a korrupció, a jogalkotás minősége, további problémát jelentenek a szelektív ágazati különadók és az, hogy mindezek az állami támogatásokkal együtt jelentősen csökkentették a versenyt – ezek a főbb megállapításai az Európai Bizottság által szerdán közzétett magyar konvergenciajelentésnek.

A jelentésből a Portfolio.hu a további főbb állításokat és figyelmeztetéseket emelte ki:

  • A helyreállítási források elvesztésének kockázata fenyegeti a magyar gazdaságot.
  • A tavalyi 73,5 százalékról idén 74,3 százalékra nőhet a GDP-arányos államadósság, bár 2025-re már csökkenő pálya várható, 73,8 százalékot várnak a brüsszeli elemzők.
  • Miután a GDP-arányos éves hiány is nagyon magas (tavaly minden tervezettnél magasabb, 6,7 százalékos volt), a maastrichti előírásokban szereplő 60 százalékosnál jóval magasabb államadóssággal együtt ez már abba az irányba mutat, hogy meg kell indítani Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárást.
  • Magyarország emellett nem tudta teljesíteni az euróbevezetés inflációs kritériumait sem. A 12 havi átlagos inflációs ráta 4,1 százalékos referenciaértékét követelnék meg, de az éves átlagos inflációs ráta 2024 májusáig 8,4 százalék volt, bő kétszerese a megkövetelt szintnek.
  • A Bizottság hangsúlyozza, hogy a 2024-es országjelentés szerint a kiszámíthatatlan szabályozói környezet növeli az üzleti tevékenység költségeit.

A sok kritika ellenére a helyzet nem reménytelen. A Bizottság megjegyzi, hogy Magyarország egyes területeken némi előrelépést mutatott az elmúlt években, példaként említik azt, hogy az ország foglalkoztatási rátája történelmi csúcsot ért el, valamint azt, hogy a bérnövekedés is felgyorsult.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a munkaerőköltség növekedése meghaladta a termelékenység növekedését, és ez a fajlagos munkaerőköltség kiugrásához vezetett. A brüsszeli előrejelzés szerint a magyar gazdaság 2024-2025-ben fokozatosan helyreáll, ahogy az infláció és a kamatlábak csökkennek. Arra számítanak, hogy idén 4,1 százalék, míg jövőre már csak 3,7 százalék lesz az infláció, míg a GDP idén 2,4 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal nőhet.

Kiemelt videóink