Vért jelképező vörös festékkel öntöttek le aktivisták a római Spanyol lépcsőt

külföld
június 26., 21:24

Vörös festékkel öntötték le szerdán a nőgyilkosságok ellen tiltakozó nőjogi aktivisták a híres római Spanyol lépcsőt, az erőszak női áldozatai vérének jelképéül. A Bruciamo Tutto (Égessünk el mindent) elnevezésű mozgalom tagjai több kanna vörös festéket öntöttek a Spanyol lépcsőre, és a festékbe mártott tenyerüket is odanyomták, írja az MTI.

„Ez valamennyi meggyilkolt ember vérét jelképezi” – mondta a tiltakozás egyik résztvevője, mielőtt a rendőrök elhurcolták. Az aktivista azt mondta, hogy a folyadék olyan festék, amely nem okoz tartós károkat az olasz főváros nevezetességében.

2023-ban mintegy 120 nőt öltek meg Olaszországban az ISTAT statisztikai hivatal adatai szerint, idén pedig legalább negyvenet. A statisztikák szerint az emberölések több mint felét az áldozatok partnerei vagy egykori partnerei követik el, mintegy 20 százalékát pedig más hozzátartozók.

A Bruciamo Tutto polgári engedetlenségi szervezet tavaly novemberben alakult, miután a 22 éves Giulia Cecchettin diáklányt a volt barátja brutálisan meggyilkolta.
„Azért kezdtük ezt az akciót, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét: a problémát már nem lehet a szőnyeg alá söpörni” – közölte a szervezet.

Kiemelt videóink