Egy friss kutatás szerint semmire nem jók a multivitamin-készítmények

TUDOMÁNY
június 27., 13:55

Nem élnek tovább azok, akik napi rendszerességgel szednek multivitaminokat, sőt, bizonyos tekintetben több egészségügyi kockázatot is viselnek – ez derül ki abból a legfrissebb kutatásból, ami több mint 390 ezres minta adatai alapján folytattak le az Egyesült Államokban.

A Guardian szerint az egészséges felnőtt emberek meghatározó hányada szed rendszeresen valamilyen multivitamin-készítményt: az Egyesült Királyságban minden második ember legalább heti rendszerességgel bevisz multivitamin-szerű étrend-kiegészítőt, az Egyesült Államokban az emberek harmadára igaz ugyanez.

A kutatók hosszú ideje megkérdőjelezik ezeknek a készítményeknek a hatófokait, többek szerint kifejezetten ártalmasak is tudnak lenni, ha valaki nem elég körültekintően szed ilyesmiket. Például vas a legtöbb ilyen készítményben megtalálható, aminek a kontrollálatlan túladagolása növelheti szívérrendszeri betegségek, cukorbetegség, vagy akár a demencia kockázatait is.

A marylandi rákkutató intézet egyik kutató-orvosa, Erikka Loftfield három nagy amerikai államban összegyűjtött adatok elemzése alapján jutott a fenti következtetésre. Loftfield és csapata 390 ezres mintán és húszéves perióduson belül vizsgálta a multivitamin-készítmények hatásait.

A kutatók semmi bizonyítékot nem találtak arra, hogy a multivitaminok csökkentenék az elhalálozások esélyeit, épp ellenkezőleg: 4 százalékkal magasabb mortalitást mutattak ki az időablakon belül azoknál akik szedtek ilyen készítményeket, szemben azokkal, akik nem.

A marginális különbség nem egyértelmű miből adódik: esetleg maguk a készítmények járulnak hozzá, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy aki időközben megbetegszik, gyakran sűrűbben kezd el szedni ilyen készítményeket.

A vitaminok konkrét és specifikus esetekben együtt nagyon hasznosak tudnak lenni, jól kiegészíthetnek bizonyos tápanyagokban szűkölködő étrendeket, ez már a kutatáshoz kapcsolt szakvéleményből derül ki, amit Neal Barnard, George Washington egyetem kutató-professzora jegyzett, és azt sem szabad elfelejteni, hogy bizonyos vitaminok, bár nem hosszabbítják meg az életet, annak minőségét anélkül is javíthatják, például a kognitív képességekre gyakorolt pozitív hatásaikon keresztül.

A tény mégis az, írja Barnard, hogy a multivitaminok nem segítenek, nincs rá tudományos bizonyíték, hogy segítenének. Ami segít viszont, az az egészséges és rostban gazdag táplálkozás, illetve a zsírok és a koleszterin visszaszorítása. (Guardian)

Kiemelt videóink