Orbán Balázs a 444-nek: Dolgozunk egy új, közép-kelet-európai patrióta pártcsalád létrehozásán

POLITIKA
június 27., 16:09

Miután Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elutasította, hogy a Fidesz csatlakozzon európai pártcsaládjához, az Európai Konzervatívokhoz és Reformistákhoz (ECR), egyre többet lehetett arról hallani, hogy Orbán Viktor saját pártcsalád létrehozásán gondolkodik. Sajtóhírek szerint terve a közép-kelet-európai jobboldali pártok egyesítése.

A Politico információ szerint a csoporthoz a Fidesz mellett a volt lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pártja, az ANO és a volt szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokraták csatlakozna.

Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy 50 százalék esély van rá, hogy elhagyják az ECR-t. Ugyanennyi esélyt adott a Fideszhez való csatlakozásra.

A brüsszeli EU-csúcson a 444 megkérdezte Orbán Balázstól, a miniszterelnök politikai tanácsadójától, hogy mennyi esély van az új formáció összeállására.

Orbán Balázs
photo_camera Orbán Balázs Fotó: Molnár Kristóf/444

Orbán azt mondta, van esély rá, hogy összeáll a csoport. Elmondta, hogy a magyar álláspont az EP-választás óta az volt, hogy a szuverenista, patrióta erőknek együtt kell dolgozniuk.

Az eredeti ötlet egy nagy pártcsalád létrehozása volt, amiben Marine Le Pen francia pártja és Giorgia Meloni olasz pártja lett volna a vezető erő. De úgy néz ki, ez nem fog működni.

„A magyar cél viszont továbbra is az, hogy a jobboldali erők a lehető legegységesebbek legyenek a Parlamentben”.

Orbán azt mondta, hamarosan lesz a témával kapcsolatban hivatalos bejelentés is. Hozzátette, hogy a tárgyalásokra van még egy kis idő, ugyanis a végleges formációkat július 4-ig kell bejelenteni az EP-nek.

Brüsszeli kiutazásunkat az Európai Bizottság támogatta.