Tárgyalások indulhatnak egy újabb olimpiai pályázatról a kormány és a főváros között

POLITIKA
június 27., 17:21

A háttérben újraindulhattak az olimpiarendezésről szóló tárgyalások a Vsquare kormányközeli forrásai szerint. A hírlevél szerzői úgy értesültek, hogy létrejöhet egy olyan alku, amiben Budapest ellenzéki vezetése támogatna egy új olimpiai pályázatot, cserébe a város infrastrukturális projektjei pénzügyi támogatásáért cserébe. Ugyanakkor Karácsony Gergely munkatársai szerint a főpolgármester szintjén egyelőre nincs erről közvetlen kommunikáció a kormánnyal, de számítanak rá, hogy a téma újra előkerül.

Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy Karácsony Gergely már a tavaly is beszélt arról, hogy bizonyos feltételekkel nyitott a tárgyalásokra. „Hogyha az állam épít két metrót, akkor velem lehet beszélgetni az olimpiáról” -mondta tavaly az ATV-nek. Amikor pedig a partizános vitájában került elő az olimpia ügye, Karácsony akkor sem zárkózott el, de azt mondta, mindenképpen népszavazást kell tartani az ügyben: „A mai, magyar Budapest próblémáitól fényévekre van az a kérdés, hogy akarunk-e olimpiát rendezni. Egy dolgot tudok mondani: ha ilyen szándék van, akkor arról a budapestieknek kell elsősorban döntenie. Magyarán, a budapestieknek mindenképpen egy népszavazással kell döntenie. [...] De nem gondolom, hogy ez a felvetés most aktuális.

A következő nyári játékok helyszínei 2032-ig már ki vannak osztva. Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja áprilisban azt mondta, könnyen előfordulhat, hogy a következő európai olimpiára 16 vagy akár 20 évet kell várni. A Vsquare szerint Magyarország a 2036-os, vagy a 2040-es olimpia megrendezésére pályázna, bár a korábbi időpontot valószínűleg egy ázsiai ország kapja meg. Emlékeztetnek arra is, hogy a Fővárosi Közgyűlésben ősztől a Tisza Pártnak lesz a legnagyobb frakciója, Magyar Péter pedig bűnnek tartja, hogy 2017-ben a Momentum a népszavazási kezdeményezésével megakadályozta a magyar pályázat beadását.

Mindenesetre Orbán Viktor az EP-választás éjszakáján leginkább annak tudott örülni, hogy „a párizsi olimpia évében írta ki a Momentumot a magyar történelemből a Jóisten”.

Kiemelt videóink