A belga miniszterelnök figyelmeztette Orbánt, hogy ne gondolja magát Európa főnökének a soros elnökséggel

POLITIKA
június 28., 05:46

Az EU-csúcs végén, ahol Orbán Viktor tiltakozása ellenére újból Ursula von der Leyent jelölték bizottsági elnöknek, Alexander De Croo belga miniszterelnök beszélt arról, hogy Belgium hétfőn átadja az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Magyarországnak. Orbán Viktornak azt üzente:

„Az elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke. Ezzel szemben azt jelenti, hogy neked kell kompromisszumot találni.”

Hozzátette, hogy ez egy érdekes pozíció, legalább egyszer az életben, tehát mindenképpen ajánlani tudja Orbán Viktornak.

Alexander De Croo és Orbán Viktor
photo_camera Alexander De Croo és Orbán Viktor Fotó: JONAS ROOSENS/ANP via AFP

Korábban jelentek meg hírek arról, hogy a belga kormány kifejezetten sietett az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdésével, nehogy azok átcsússzanak júliusra, amikor a magyar kormány veszi át az EU soros elnökségét. Ezeket a tárgyalásokat kedden sikerült is megkezdeni.

2024. július 1. és december 31. között Donald Trump amerikai elnök híres választási szlogenjének kifordítása, azaz MEGA lesz az Unió soros elnökségét fél évig betöltő Magyarország szlogenje. (Politico)

Kiemelt videóink