A tanároknak úgy kell célokat kitűzniük, hogy nem tudni, mennyit fognak kapni, ha elérik őket

oktatás
június 28., 12:49

Elérhetővé vált az iskolákban és az óvodákban szeptembertől induló pedagógusteljesítmény-értékelési rendszer online felülete, írja a Népszava a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetére (PDSZ) hivatkozva. Az online felület Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint fejlesztő eszköz, amelyen keresztül az intézményi vezetőség visszajelzést adhat a munka színvonaláról, illetve lehetővé teszi a jó teljesítmény külön elismerését is.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

A pedagógusokat a vezetőség pontozza meghatározott szempontok, valamint a személyes célok megvalósulása alapján. Ezeket a célokat a pedagógusoknak most kellene meghatározniuk, de fogalmuk sincs arról, hogy mennyi pénzt jelenthet az elérésük.

Összesen száz pont szerezhető, a pedagógusok így a jövőben három csoportba kerülhetnek:

  • a kiváló teljesítményt nyújtók, akik anyagi többletelismerést kaphatnak (80-100 pont),
  • átlagos teljesítményűek (50-80 pont),
  • fejlesztendő teljesítményűek, akiknek a vezetéssel közösen kell kiötölniük, hogyan fejlesszék magukat (50 pont alatt).


A PDSZ értesülései szerint több igazgatónak is szóltak a tankerületi központokból, hogy 3-5 pedagógusnál több ne kerüljön a kiváló kategóriába, hogy ne kelljen túl sokat fizetni. A Népszava érdeklődésére a Klebelsberg Központ (KK) közölte, semmilyen utasítást nem adott, a teljesítményértékelés lebonyolításában pedig egyébként is az Oktatási Hivatal az illetékes.

A PDSZ a teljesítményértékelési rendszer mostani formájának visszavonását követeli, mivel az egymás elleni versengésre készteti a pedagógusokat.A szervezet sérelmezte, hogy a rendszert a szakszervezetek bevonása nélkül vezették be.