„A vonatnak semmi keresnivalója nem volt a vágányon” – mondta a szlovák közlekedési miniszter az érsekújvári busztragédiáról

baleset
június 28., 13:23

Csütörtök délután busszal ütközött a Prágából Budapestre tartó EC 279 gyorsvonat az Érsekújvár és Udvard közötti szakaszon, a késő esti órákban már hétre nőtt a halálos áldozatok száma, de a mentősök szerint még öt sérült van.

A baleset pontos oka még nem tisztázott, de szemtanúk szerint a fényjelzéssel és sorompóval ellátott vasúti átjáróban a jelzőberendezés szerda óta nem működött megfelelően, így nem kizárt, hogy a szerdai viharban hibásodott meg.

Az autóbusz a ütközés miatt kettészakadt, a busz és a mozdony is kigyulladt. A mozdonyvezető a gépházban bújt el a tűz elől, valószínűleg ez mentette meg az életét.

Tűzoltók az Érsekújvár (Nové Zámky) közelében történt vonatbaleset helyszínén 2024. június 27-én, miután autóbusszal ütközött egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat egy vasúti átjárónál.
photo_camera Tűzoltók az Érsekújvár (Nové Zámky) közelében történt vonatbaleset helyszínén 2024. június 27-én, miután autóbusszal ütközött egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat egy vasúti átjárónál. Fotó: Jakub Gavlak/MTI/MTVA

Jozef Ráž közlekedésügyi miniszter és Alexander Saka, a Szlovák Vasutak (ŽSR) vezérigazgatója sajtótájékoztatót tartott. A miniszter azt mondta, emberi mulasztásról van szó, ugyanis abban az időben a vonatnak semmi keresnivalója nem volt a síneken. Három nyomozócsoport vizsgálja az eset körülményeit. Ráž szerint a baleset több tényező, főleg az időjárás számlájára írható: az egyik sínt elárasztotta az eső, ami miatt járhatatlanná vált, és a vágányt üzemen kívül helyezték, így a vonatok nem közlekedhettek volna rajta.

Alexander Saka azt mondta: „Először egy személyvonat haladt el Érsekújvár felé, majd miután felemelkedtek a sorompók, a vasúti átjáróba behajtott egy személyautó, utána pedig egy autóbusz. Utóbbinak nekiütközött a Prága és Budapest közlekedő nemzetközi gyorsvonat.” (Paraméter, Paraméter)