Csúcsra nőtt a kivándorlás tavaly: több mint 35 ezren hagyták el az országot

belföld
június 28., 07:20

A tavasszal közölt előzetes adat után pénteken közzétette A kivándorló magyar állampolgárok célországok és nemek szerint című táblázatának végleges 2023-as adatsorát a KSH. Már az előző számokból az látszott, hogy az elmúlt évben rekordra nőtt az országot elhagyók, de a végső adatsor még rosszabb lett.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő TAJ-nyilvántartása alapján készített számsor szerint tavaly 35 736-an hagyták el az országot. Ez 6 százalékkal magasabb a szintén csúcsot jelentő előzetes adatoknál, és 24 százalékkal haladja meg a 2022-es adatokat.

A Magyarországról kivándorlók számának eddigi csúcsát a 2015-ös 32 852 jelentette, ennél tavaly 8,8 százalékkal többen költöztek el végleg Magyarországról. Ez nagyjából annyi, mintha Vác, Cegléd vagy a VI. kerület teljes lakossága külföldre költözött volna.

link Forrás

A KSH, mint a fenti ábrán is látható, a célországok szerinti bontásban Ausztriát, Németországot, az Egyesült Királyságot és az úgynevezett egyéb országokat különíti el. Az is látható, hogy ebből tavaly az ausztriai és az egyéb országokba irányuló kivándorlás ugrott minden korábbit jóval meghaladó csúcsra.

Ausztria népszerűsége a Covid óta folyamatosan nő, 2020 előtt a kiköltözők száma soha nem érte el a nyolcezret, tavaly ennek már több mint kétszerese, de az addigi rekordot jelentő 2022-esnél is nagyjából 28 százalékkal több volt az oda kivándorlók száma (hasonló, 27 százalékos arányban nőtt az előző évhez képest az egyéb országba költözők száma is). A tavaly Ausztriába költöző 16 505 magyar több, mint a határ mentén lévő Kőszeg városának vagy a szentgotthárdi járásnak a teljes népessége.

Az előző évhez képest 20 százalékos mértékben nőtt a Németországot választók száma is, de ez a 8595 fő nem jelent csúcsot: 2014-ben és 2015-ben még tízezer fölött volt – igaz, 2018 óta nem érte el a nyolcezret – az oda költözők száma. Az Egyesült Királyság viszont a brit uniós kilépés óta egyre kevésbé vonzó célpont: míg a 2010-es évek közepén még 7000 fölött volt az évente odaköltöző magyarok száma, tavaly már az ezret sem érte el, és még az előző évitől is csaknem 20 százalékkal elmaradt.

(A teljes vándorlási egyenleget, tehát a hazaköltözőkkel korrigált adatsort, illetve a születések és halálozások számával is kiegészített demográfiai adatokat a napokban hosszabb cikkben is feldolgozzuk.)