Visszaszólt a Szuverenitásvédelmi Hivatal a független sajtót féltő MÚOSZ-nak

belföld
június 28., 06:20

Miután a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) „El a kezekkel a független sajtótól!” címmel állásfoglalást adott ki, amiben azt írták, tiltakoznak az ellen, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított az Átlátszó ellen, a Szuverenitásvédelmi Hivatal is megszólalt, és elmondták, hogy alaptalannak tartják a MÚOSZ vádjait.

„A MÚOSZ vádjai alaptalanok, mivel a Szuverenitásvédelmi Hivatal nem vizsgálja és nem kívánja befolyásolni egyetlen sajtótermék politikai irányultságát, szerkesztési elveit és véleményét sem. Ugyanakkor a Hivatal törvényben előírt feladata feltárni, hogy egyes sajtótermékek átláthatatlan külföldi forrásokból milyen érdekek mentén formálják a magyar közvéleményt” – kezdi válaszközleményét a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

photo_camera Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke Fotó: Németh Dániel/444

Majd azzal folytatják, hogy „megjegyzik”, „a MÚOSZ rendszeresen fogalmazza meg aggodalmait a sajtószabadság állapota és az azt fenyegető veszélyek miatt”, de nem találtak az elmúlt évtizedből olyan állásfoglalást a MÚOSZ részéről, „amely a magyar nyilvánosságra gyakorolt legkomolyabb, önkényesen és átláthatatlanul végzett cenzúrával foglalkozna, amelyet a globális technológiai nagyvállalatok végeznek világszerte, és így Magyarországon is”. A Szuverenitásvédelmi Hivatal konkrétumok nélkül folytatva azt írja, hogy a MÚOSZ „az ilyen valós, a véleményszabadság korlátozására irányuló fenyegetés ellen egyszer sem emelte fel szavát”. Majd újabb konkrétumok nélkül leírták: „Annak ellenére sem, hogy már több magyar sajtóterméket ért ilyen irányú támadás – akár végleges letiltás is –, amely valóban súlyosan sérti a sajtószabadságot és a magyar szuverenitást.”

Közleményüket azzal zárják: „A Szuverenitásvédelmi Hivatal minden olyan nyomásgyakorlást visszautasít, amely próbálja megakadályozni a törvény szerinti feladatainak ellátását.”

Kiemelt videóink