Orbán Viktor nem pihen, vasárnap is építi az új pártszövetségét

külföld
június 29., 15:43

Orbán Viktor vasárnap délelőtt Bécsben megbeszélést folytat Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babiš korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyaláson az európai jobboldali pártok kapcsolatainak elmélyítéséről lesz szó.

A saját pártcsalád létrehozásáról Orbán Balázs a héten beszélt a 444-nek. A miniszterelnök célja a közép-kelet-európai jobboldali pártok egyesítése, vagyis a csoporthoz csatlakozna a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök pártja, az ANO, valamint a volt szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokraták. És ezek szerint az Osztrák Szabadságpártra (FPÖ) is számít a magyar miniszterelnök.

A két párt közeledésében semmi meglepő nincs. Az európai parlamenti választás előtt például Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt EP-listavezetője arról beszélt, hogy Orbánt állítaná az Európai Bizottság élére.

photo_camera Kickl és Orbán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A formálódó pártcsalád pártjai jól szerepeltek a júniusi választáson.

  • Ausztriában az FPÖ nyert, a 20 osztrák képviselő közül 6 FPÖ-s lesz az európai parlamentben.
  • Szlovéniában a szlovén demokraták nyert (9/4).
  • Csehországban az ANO nyert (21/7).
  • Lengyelországban a PiS-t is magába foglaló pártszövetség második lett (53/18).
  • Magyarországon s Fidesz nyert (21/11).

A közép-európai pártcsalád azután kezdett formálódni, hogy a Fidesz nem csatlakozhatott a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) szövetségéhez.

Kiemelt videóink