Az exit pollok szerint a szélsőjobboldal vezet a franciaországi választásokon, de a végeredmény bizonytalan

külföld
június 30., 18:34

Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) pártja az exit pollok szerint előnyre tett szert a franciaországi parlamenti választások első fordulójában, de a kiszámíthatatlan végeredmény a jövő heti második forduló előtti napok hajráján múlik majd.

Az Ipsos, az Ifop, az OpinionWay és az Elabe exit polljai szerint az RN a szavazatok 34 százalékát szerezte meg.

Ezzel megelőzték a baloldali és centrista riválisokat, köztük Emmanuel Macron elnök Együtt szövetségét, aminek a blokkja 20,5-23 százalékot kapott. Az exit pollok szerint az Új Népi Front, egy sietve összeállított baloldali koalíció az előrejelzések szerint a szavazatok 29 százalékát szerezhette meg. Az, hogy a bevándorlásellenes, euroszkeptikus RN képes lesz-e kormányt alakítani az EU-párti Macron mellett, nem világos.

photo_camera Fotó: Francois Lo Presti/AFP

A választásokon évtizedek óta nem vettek részt ennyien.

Egy politikai alkudozással teli hét jön a július 7-i választás előtt. A végeredmény attól függ, hogy a pártok hogyan döntenek a második fordulóban Franciaország 577 választókerületében. Eddig a francia jobbközép és balközép pártok összefogtak, hogy megakadályozzák Le Penék hatalomra kerülését, de ez a dinamika, amit Franciaországban „köztársasági frontnak” neveznek, most kevésbé biztos, mint valaha. (Reuters)