Megvannak az engedélyek, elkezdődött az ácsi katódgyár építése

belföld
július 01., 11:58

Az építkezés elindulásáról a Fülöp Ferenc, a Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója tájékoztatta a helyieket az ácsi munkabizottság legutóbbi ülésén.

A cég május 3-án kapta meg az egységes környezethasználati engedélyt, május 21-én pedig az építési engedélyt, ezek alapján indulhatott el a munka Ács határában. Nincs halasztó hatálya az 1,3 milliárd eurós beruházásra nézve annak sem, hogy a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége keresetet nyújtott be a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal ellen a beruházás környezethasználati engedélye kapcsán, mondta Fülöp Ferenc. Június 21-én már az első tartóoszlop is helyére került a majdani csarnok területén.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a Bamo már aktívan jelen van Ács mindennapjaiban, hiszen nemrég adták át azt a játszóteret, mely a cég 20 millió forintos támogatásából készült el, illetve megjegyzik azt is, hogy a cég 10 kínai kollégája már a településen lakik.

Összesen két csarnokot terveznek, amik kapacitása évi 100 ezer tonna katódanyag előállítására lesz elegendő. A helyiek körében a bejelentés jelentős felháborodást okozott, mivel a polgármester egy héttel korábban még tagadta, hogy akkumulátorgyár jönne hozzájuk, ami tényszerűen ugyan igaz, a helyiek viszont mégis átverve érezték magukat. Majd a környéken aláírásgyűjtés indult a gyár ellen, a nyolcfős önkormányzati testületből pedig öten lemondtak a pozíciójukról.

Kiemelt videóink