Kellő elhivatottsággal rendelkezők előtt megnyitjuk a honvédség kapuit – válaszolta az államtitkár arra a kérdésre, hogyan állhatnának büntetett előéletűek katonának

belföld
július 04., 08:18

Néhány nappal ezelőtt, július elsején lépett hatályba egy kormányrendelet, amelynek értelmében büntetett előéletű személy is beállhat katonának, ha a honvédelmi miniszter úgy gondolja, hogy az elkövetett bűncselekmény nem veszélyezteti a honvédelmi szervezet iránti közbizalom fenntartását – írta meg a hvg.hu.

Ez volt az egyik téma, amivel kapcsolatban magyarázatot várt volna Novák Előd, a Mi Hazánk parlamenti képviselője Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztertől. Arra is magyarázatot szeretett volna, hogy miért lehet nem magyar állampolgár is tagja lehetnek a Honvédségnek.

A miniszter helyett azonban a tárca parlamenti államtitkára adott ezekre egy meglehetősen rövidre szabott választ, amit feltehetően a Rogán tárcája által kitalált propagandaszöveggel indított. Ennek lényege röviden: a kellő elhivatottság számít.

„A jövőben a Magyar Honvédség kapuit megnyitjuk mindazok számára, akik az állományba vételi kritériumoknak megfelelnek, kellő elhivatottsággal rendelkeznek a magyar honvédelem ügye, valamint Magyarország védelme és szolgálata iránt. A honvédség elsődleges feladata és kötelessége hazánk és a magyar emberek biztonságának garantálása, melyhez egy gyorsan és hatékonyan irányított haderő szükséges”.

Az egzakt válasz helyett Vargha Tamás mintha azt sugallta Nováknak, hogy ő is álljon be tartalékosnak, erre teremtették meg a lehetőséget a kormányrendelettel.

Ezzel kapcsolatban ugyanis azt írta: „annak iránya az, hogy az országgyűlési és önkormányzati képviselők is létesíthessenek önkéntes tartalékos szolgálati viszonyt”.