Kubatov: A politika nem mindig arról szól, hogy te nyerjél, hanem arról is, hogy olyan országban éljél, amiben jól érzik magukat sokan

POLITIKA
július 04., 17:08

Interjút adott Rónai Egonnak az Indexen Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke és pártigazgatója, egyben az FTC klubelnöke.

link Forrás

A munkájáról azt mondta, a pártigazgatónak az elnökség döntéseit kell végrehajtania, tehát az elnökség a szoftver, a pártigazgató a hardver.

Kubatov azt mondta, ő büszke a teljesítményre, amit Magyarország let tud tenni az asztalra. Arról, hogy mire különösen büszke, azt mondta, hogy az a Fidesz mozgósítási rendszere, hogy egy nap alatt 1 millió emberhez el tudnak jutni, ezt Európában egy párt sem tudja megcsinálni, ilyesmit egyedül csak Aleksandar Vučićék tudják megcsinálni.

Elismerte, hogy létezik a Kubatov-lista, szerinte semmi szégyellnivaló nincs ebben, mert ez teljesen legális. 2004 óta gyűjtenek aláírásokat, nem volt ebben semmi illegális, 20 év alatt legalább hússzor gyűjtöttek aláírásokat. (Valójában nemcsak azt rögzítik, ki a támogatójuk, hanem azt is, hogy ki mennyire nem az, 2021-ben az MSZP feljelentést tett amiatt, hogy ezt ráadásul feketén fizetett fiatalok végezhették.) Kubatov általában meg tudja mondani, hány szavazója lehet a Fidesznek, most például 50 ezret tévedett.

Kubatov szerint a mozgósítás 3-5 százalékot tud hozzátenni „a meccshez”. Azt mondta, minden választás a következő választás kezdete, nagyon sok tapasztalatot lehet gyűjteni ilyenkor. Azt mondta, most beletették minden erejüket a mozgósításba. Ő már a 2026-os választásra készül. A mostani kampányban az volt a tapasztalat, hogy a szavazóik körében nem volt hangzatos ellenvélemény.

Gyurcsányról azt mondta, mindig ellenféle lesz, de az őszödi beszéd és az MSZP-s kormányzás megpecsételte a politikai sorsát. De az ellenzékben nem lát mást, aki ennyire karizmatikus vezető lenne, és csak benne látja a strukturált gondolkodást.

Magyar Péterről azt mondta, egy ripacs, mert belenézett a beszédeibe, és ott minden róla szól, nem azt mondja, hogy „mi” vagy „ti”, hanem hogy „én”, ami Kubatovot irritálja.

Arról, hogy átalakul az internet és a médiapiac, azt mondta, nagyon gyorsan lehet felépíteni dolgokat: Bulgáriában, Szlovákiában, Amerikában, Dél-Amerikában és Argentínában látunk ilyeneket, Magyarországon ez most jelent meg Magyar Péterrel. Kubatov azt mondta, viszonylag kevés dologtól fél, de a jelenségre koncentrálni kellett, figyelni rá.

Kubatov szerint Magyar Péter a Fidesz-világból jött, de végül a baloldalt rombolta le, a Fidesz-KDNP-től meg talán csak 2 százalékot vitt el. Szerinte létrejött egy új baloldali párt, szerinte az Európai Néppárt is baloldali már. Vona Gábor, Márki-Zay Péter és Jakab Péter is jobbról jött, mégis végül a baloldal emelte fel őket – mondta Kubatov. A baloldalon egyetlen reménykeltő dolgot látott, amikor Mesterházy Attilán látott egy piros-fehér-zöld karkötőt. Szerinte Romániában legalább van konszenzus külpolitikai kérdésekben.

Kubatov azt mondta, nem lenne kedve egy légtérben tartózkodni Magyar Péterrel, mert „megverte a feleségét”. (Varga Judit erről csak annyit mondott, hogy egyszer Magyar odadobta rá az ágyra a nadrágját, aminek az övcsatja megütötte Varga hátát.) Arról, hogy tudtak-e a magánéleti válságukról, azt mondta, ezt a magánügyüknek tartották. Szerinte megrázó volt a riport, amit Hajdú Péter készített Varga Judittal, ő az olyan férfiaknak, mint Magyar, nagyon nehezen tud megbocsátani. Arról, hogy Bayer Zsolt szerint mindenki tudott erről tíz éve, Kubatov azt mondta, csak zöngékből tudott róla, és reménykedett, hogy talán vége lesz. „Külvárosban nőttem fel, ott azért ezeket az ügyeket máshogy rendezik el, jobb odáig nem eljutni” – mondta.

Kubatov szerint a Fidesz a legerősebb párt a fiatalok körében, és szerinte az idő múlásával, amikor belépnek a munka világába, amikor számít az adózás, a családalapítás, akkor vannak észérvek a Fidesz mellett. A fiatalok szja-visszatérítéséről, a jogosítványszerzés könnyítéséről és hasonlókról azt mondta:

„A politika nem mindig arról szól, hogy te nyerjél, és szavazatot keressél rajta, hanem arról is, hogy egy olyan országban éljél, amiben jól érzik magukat sokan.”

Arra a kérdésre, hogy a magyarok nem fáradtak-e még el abban az orbáni politikacsinálási modellben, hogy állandóan harc van, küzdeni kell, Kubatov azt mondta: „Hát ha nem küzdenénk, akkor mi lenne az országgal?” Példaként azt mondta, ha feladnánk a migrációs küzdelmet, úgy nézne ki a fővárosunk, mint Bécs, ahol „az esti séták sem olyanok, mint Budapesten”.

Arról, hogy a Fradi tárgyal-e a Gazprommal, Kubatov azt mondta, hosszú ideje húzódik el, pedig ő nyitott lenne rá. Szerinte a Gazprom csak egy cég Magyarországon, ami irdatlan hasznot húz belőlünk, és azt szeretné, hogy az ilyen cégek támogatnák-e a magyar sportot, legalább a hasznuk egy ezrelékével. Kubatov szerint évek óta ott vannak az ajánlatok nagy nyugati márkáknál is, de ők nem nyitottak, a Gazprom meg igen.

Kubatov a mezkampányról azt mondta, Gréczy Zsolttal nem ismerik egymást, de együtt szurkoltak a Fradinak a sajótpáholyban, Farkasházy Tivadar is kapott mezt, ez egy futballklub, bal- és jobboldali embereknek egyaránt játszik a Fradi. De ha az FTC és a hazája közül kellene választania, Kubatov mindig a hazáját választaná.