Megtalálták a világ legrégebbi barlangrajzát, ami 51 ezer éves, embereket és egy disznót ábrázol

TUDOMÁNY
július 04., 06:11

Az eddig ismert legrégebbi barlangrajzot ausztrál és indonéz tudósok fedezték fel Szulavézi szigetén, Leang Karampuang mészkőbarlangjában. A három emberszerű figurát és egy vaddisznót ábrázoló festmény 51 200 éves, mintegy 5000 évvel öregebb az eddig ismert legrégibb barlangrajznál. Maxim Aubert, az ausztrál Griffith Egyetem professzora szerint a felfedezés megváltoztatja az emberi evolúció történetét.

51 ezer éves barlangrajz
photo_camera 51 ezer éves barlangrajz Fotó: Griffith University/AFP

„A festmény egy összetett történetet mesél el, így ez lett a történetmesélés legrégebbi bizonyítéka. Arról árulkodik, hogy már akkoriban is képesek voltak az emberek elvont fogalmakban gondolkodni” – mondta Aubert.

Egy részben tátott szájjal álló disznó és három emberszerű alak látható a festményen. A legnagyobb emberi alaknak mindkét karja nyújtva van, és mintha egy rudat tartana. A második közvetlenül a disznó előtt áll, és úgy tűnik, az ő kezében is van egy rúd, amelynek egyik vége a disznó torkánál lehet. A harmadik alak pedig fejjel lefelé áll, egyik kezével pedig a disznó fejé irányába nyúl.

A tudósok úgy vélik, hogy a mostani felfedezés fajunk gondolkodási evolúciós folyamatának egy állomása, mely már ötvözte a tudományt és a művészetet. A Nature folyóirat vezető szerkesztője, Henry Gee szerint csak az a kérdés, hogy mi váltotta ki az emberi elme felébredését. (BBC)

Kiemelt videóink