Tűzszünetről és fogolycseréről egyeztet Netanjahu

háború
július 04., 14:16

Összehívta tanácsadóit és a biztonsági kabinetet Benjámin Netanjahu, hogy megvitassák a Hamász javaslatait egy lehetséges tűzszüneti és fogolycsere megállapodásról, írja az izraeli miniszterelnök irodájának egyik forrására hivatkozva a Times of Israel. Eközben a Hezbollah eddigi egyik legnagyobb rakétatámadását hajthatta végre Izrael ellen csütörtökön.

Az Irán támogatását élvező síita terrorszervezet állítása szerint kétszáz rakétát lőtt ki tíz izraeli katonai objektumra. Egy akkói bevásárlóközpontban tűz ütött ki, feltehetően rakétatörmelékek miatt. Az izraeli hadsereg a hét elején megölte a libanoni terrorszervezet egyik magas rangú parancsnokát, Mohamed Naameh Nasszert, aki a Hezbollah három dél-libanoni hadosztályának egyikét vezette.

Az izraeli-libanoni határ mentén növekvő fenyegetettség miatt mostanra több tízezren hagyhatták el az otthonaikat.

link Forrás
Az izraeli hadsereg által megölt Hezbollah-parancsnok, Mohamed Naameh Nasszer temetése, 2024. július 4-én
photo_camera Az izraeli hadsereg által megölt Hezbollah-parancsnok, Mohamed Naameh Nasszer temetése július negyedikén Fotó: ANWAR AMRO/AFP

Izrael és a Hezbollah közti feszültség folyamatosan nő a Hamász október hetedikei dél-izraeli mészárlása óta: a terrorszervezet már október nyolcadikán rakétákat lőtt ki Izraelre a Hamász „támogatására”, ami izraeli és libanoni válaszcsapások sorozatát indította el.

Izrael Katz izraeli külügyminiszter június végi nyilatkozata szerint hamarosan döntés születhet egy Hezbollah elleni totális háborúról, miután a terrorszervezet olyan felvételeket hozott nyilvánosságra, amiken egy megfigyelő drónjuk átrepül Észak-Izrael legnagyobb városa, Haifa fölött, felvételt készítve több érzékeny helyszínről, repülőterekről és civil lakónegyedekről is.

Netanjahu múlt héten egy izraeli csatornának adott interjúban arról beszélt, hogy kész „részalkut”, ideiglenes tűzszünetet kötni a Hamásszal az izraeli túszok szabadon engedéséért, a Hamász elleni háború intenzív szakasza pedig hamarosan véget érhet Gázában. Az izraeli miniszterelnök leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy a háború véget ér - ez lehetővé tenné az izraeli hadseregnek, hogy a libanoni határra és az Irán által támogatott fegyveres csoportokra összpontosítsák az erőiket.

Címlap: RABIH DAHER/AFP (SkyNews, Hárec, Times of Israel)

Kiemelt videóink