Orbán két napja jelentkezett be Putyinnál, a NATO sietett tisztázni, hogy nem őket képviselte

POLITIKA
július 05., 13:04

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tisztázta, hogy Orbán Viktor volt az, aki kezdeményezte a pénteki találkozót az orosz elnökkel. Azt mondta, a megkeresés mindössze két nappal ezelőtt érkezett. A szóvivő szerint Orbán és Putyin egy munkaebéden beszélik meg azt, amit meg kell, ez akár két-három órán át eltarthat.

photo_camera Fotó: VALERY SHARIFULIN/AFP

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára brüsszeli sajtótájékoztatóján sietett tisztázni, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába és nem a NATO-t képviseli. Ugyanakkor elismerte, hogy a látogatásról Orbán előre tájékoztatta a NATO vezetőit.

Az uniós vezetőket viszont váratlanul érte az utazás. Orbán moszkvai útja miatt az Európai Bizottság fontolóra veszi, hogy egyáltalán eljöjjenek-e a delegációjukkal Budapestre a soros elnökség alkalmából. Eric Mamer főszóvivő elmondta, hogy sem Orbán, sem a kormány többi tagja nem egyeztetett velük, mielőtt a magyar miniszterelnök elutazott volna Moszkvába. Hozzátette, hogy Orbán nem rendelkezik semmilyen felhatalmazással az EU részéről tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyinnal. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön azt mondta a moszkvai útról, hogy „az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyalásokat folytasson Oroszországgal. Az Európai Tanács álláspontja egyértelmű: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajna nélkül nem lehet Ukrajnáról tárgyalni”.

Márpedig a találkozó nyilvános részén elhangzottak alapján Orbán Európa képviselőjeként lépett fel, például azt mondta Putyinnak: „Lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, aki mindenkivel tud beszélni, és ezt szerettem volna felhasználni arra, hogy fontos kérdésekről tudjunk szót váltani, és néhány kérdésben, ami fontos Európának, szeretném megismerni az ön álláspontját. ” (TASZSZ/Reuters)

Kiemelt videóink