Fehér Ház: Orbán Viktor moszkvai útja nem segíti elő a békét

POLITIKA
július 06., 10:14

Bővült a sora azoknak, akik aggályaikat fejezték ki Orbán Viktor váratlan, pénteki útjával kapcsolatban.

Magyarország hétfőtől tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztét, az ötödik napon a magyar miniszterelnök már Moszkvába repült, hogy Putyinnal tárgyaljon.

A látogatással kapcsolatban megszólalt a Fehér Ház is, Karine Jean-Pierre sajtótitkár aggodalmának adott hangot Orbán moszkvai útja miatt, és megjegyezte, hogy az „nem viszi előre a béke ügyét, és kontraproduktív Ukrajna szuverenitásának, területi integritásának és függetlenségének előmozdítása szempontjából” - írja a Washington Post.

photo_camera A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j5) tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) és Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója (b), jobbról Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j3). Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A találkozó meglehetősen nagy feszültségeket szült uniós körökben, ugyanis míg a NATO-t értesítette a miniszterelnök, addig az EU vezetői felé nem jelezte, hogy merre visz az útja.

„Ez a látogatás Moszkvába komolyan kérdésessé teszi, hogy a Bizottság a szokásokhoz híven ellátogasson a soros elnökséget betöltő Magyarországra” – mondta például pénteken Eric Mamer, az Európai Bizottság főszóvivője, aki azt is megerősítette, hogy Orbán vagy a magyar kormány bármelyik tagja nem egyeztetett semelyik EU-s testülettel sem, mielőtt elutazott volna Moszkvába.

Aláhúzta, hogy az Uniónak létezik világos álláspontja az orosz-ukrán háborúról, ezekről döntéseket hoztak, amelyeket Orbán is támogatott. Orbán nem rendelkezik semmilyen felhatalmazással az EU részéről tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyinnal – erősítette meg Mamer. Minderről péntek reggel az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell is kiadott egy közleményt.

Álláspontja szerint a magyar miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Ugyanígy látta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is, Ursula von der Leyen pedig megalkuvást emlegetett Orbán Moszkvai útjával kapcsolatban.

Pedig Orbán a pénteki találkozóján Vlagyimir Putyinnal igenis európai ügyekről beszélt. Így fogalmazott az orosz elnöknek: „Lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, aki mindenkivel tud beszélni, és ezt szerettem volna felhasználni arra, hogy fontos kérdésekről tudjunk szót váltani, és néhány kérdésben, ami fontos Európának, szeretném megismerni az ön álláspontját.” Az Anadolu török hírügynökség szerint pedig maga Putyin is az EU álláspontjának ismertetését várja Orbántól.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő jelezte, hogy Orbán Viktor volt az, aki kezdeményezte a pénteki találkozót az orosz elnökkel. Azt mondta, a megkeresés mindössze két nappal korábban érkezett.

És mit szól a találkozóval kapcsolatos kritikákhoz a magyar kormány? Amikor Szijjártó Pétert erről kérdezték Moszkvában, azt mondta:

Először is szuverén ország vagyunk, tehát nem hiszem, hogy oda kellene figyelnünk az ilyen jellegű kritikákra.

Másodszor pedig az idő már igazolta az elmúlt két és fél évben, hogy párbeszéd nélkül és anélkül, hogy nyitva tartanánk a kommunikációs csatornákat nincs megoldás erre a háborúra. Ez tehát az egyedüli út arra, hogy megoldást találjunk erre a háborúra. Enélkül biztosan nem lesz megoldás.”

Kiemelt videóink