Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától a moszkvai látogatásra

POLITIKA
július 05., 11:03

Miközben ezekben a percekben landol egy honvédségi gép Moszkvában a fedélzeten feltételezhetően Orbán Viktorral, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell egy közleményt adott ki Orbán Viktor Putyinnal való találkozásáról.

Ebben azt írják: Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása kizárólag a Magyarország és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok keretében zajlik.

A közlemény emlékeztet, hogy Magyarország december 31-ig tölti be a soros elnökséget az Európai Tanácsban, ez azonban „nem vonja maga után az Unió külső képviseletét, amely állam- vagy kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a feladata.”

Mint írják „Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától a moszkvai látogatásra. Az EU álláspontja Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával kapcsolatban számos Európai Tanács következtetésében tükröződik. Ez az álláspont kizárja az EU és Putyin elnök közötti hivatalos kapcsolatokat. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t.”

Kiemelt videóink