Moszkvában szállt le az a kormánygép, ami Orbánt szokta szállítani

POLITIKA
július 05., 07:34

Moszkva Vnukovó repterén leszállt a 604-es honvédségi Airbus. Ez a gép szokta elvinni Orbán Viktort külföldi útjaira és most is a miniszterelnök rádióinterjúja után szállt fel. Útját frissülő cikkben követtük:

Mialatt Orbán Viktor szokása szerint szerepelt a rádió reggeli műsorában, a 604-es lajstromú honvédségi Airbus bekapcsolt rádióval várakozott Ferihegyen. Ez az a gép, ami a kormányfőt is szokta szállítani hivatalos útjaira. A miniszterelnöki ún. interjú után pedig elindult északra, 9:35-kor a dél-lengyel légtérben haladt.

Hogy a gépen rajta van-e Orbán? Hogy hova tart ez a gép? Nem tudjuk, mert a közrádió riportere elfelejtette megkérdezni a miniszterelnöktől, hogy igazak-e azok a hírek, miszerint ma látogatást tesz Moszkvában Vlagyimir Putyinnál.

Panyi Szabolcs tudta meg csütörtökön, hogy Orbán Viktor pénteken Moszkvába utazhat. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa az MTI-t a nap folyamán arról tájékoztatta, hogy Orbán Viktor július 5–6-án Susában vesz részt a türk országok vezetőinek tanácskozásán. Nos, Susa nem arra van, ahova ez a magyar kormánygép repül.

Frissítés 1

Amíg a fenti szöveget begépeltem, máris tett egy fordulót a 604-es méghozzá Breszt irányába. Ez sem Azerbajdzsán felé van, ha erre tart tovább, akkor mire ezt a bekezdést is befejezem, be fog lépni Fehéroroszországba és olyan városok irányába repül majd, mint Minszk és – nahát – Moszkva.

Frissítés 2

Így is lett, a magyar Airbus belépett a Fehérorosz légtérbe és Moszkva irányába halad. Amolyan érdekesség, hogy jelen pillanatban ez a magyar honvédségi gép az egyetlen repülő a belarusz légtérben. Fehéroroszországot és Oroszországot ugyanis elkerülik az európai légitársaságok, amióta a két ország agresszív háborút indított szomszédjuk, Ukrajna ellen. Így néz ki most Európa légtere: nyugaton zsúfolt, ott Breszt fölött pedig száll a magányos magyar kormánygép.

Frissítés 3 (spoiler alert!)

A lengyel-magyar politológus, Orbán-könyv szerző, az X-en aktív Héjj Dominik némiképp lelövi a poént, hisz észre vette, hogy a 604-es Airbust beregisztrálták érkezésre az azeri Fuzuli város repterére délután. Azt is feltüntetik, honnan repül oda: Moszkvából.

link Forrás

Frissítés 4.

Szijjáró Péter már csütörtökön megérkezhetett Moszkvába.

Frissítés 5.

A 604-es gép eközben egy jó időre eltűnt a radarokról és most Moszkva közelében tűnt fel újra.

Frissítés 6.

Moszkva közelében leszállt a 604-es honvédségi Airbus, amiről annyit tudunk, hogy számos alkalommal ez a gép viszi hivatalos látogatásaira Orbán Viktort és ami a miniszterelnök rádióinterjúja után indult el Budapestről. A transzpondere csak részben volt elérhető, a pontos pozícióját nem látni, csak azt, hogy a vnukovói reptéren lehet.

Kiemelt videóink