Gyurcsány mostanra eljutott odáig, hogy a magát függetlennek tekintő sajtó úgy viselkedik, mint a NER

belföld
július 07., 09:16

Megint a sajtó szerepéről elmélkedik Gyurcsány Ferenc a legújabb Facebook-posztjában.

Az ügy előélete nagyon röviden az, hogy a DK elnöke teljesen kiborult, miután a 444 véleménycikket írt arról az interjúról, melyben Gyurcsány a 8 százalékosra sikerült választás után meglehetősen színpadiasan azt magyarázza, hogy miért nem kell lemondania.

Ezután a DK-közeli Nyugati Fény szemlézett egy Amerikai Népszava-cikket, mely a 444-előfizetések lemondására szólította fel az olvasókat, Gyurcsány pedig a Facebookon arról posztolt, hogy a 444 a politikai ellenfele lett a DK-nak, mert szerinte a cikknek nem volt más célja, mint "erősen túláradó negatív érzelmi töltettel az interjúalany felett ítélkezni, őt kigúnyolni, hitelteleníteni, emberi, politikai mivoltában támadni, leplezetlenül, büszkén sérteni". Gyurcsány szerint a sajtó túllép működésének okszerűen velejáró szerepén, ha a közvélemény befolyásolása nem egyszerűen a sajtó állásfoglalásának természetes következménye, hanem kifejezetten azt célozza, hogy az egyik politikai szereplőnek közvetlen kárt okozzon.

Másnap a DK-elnök megint a sajtó szerepéről posztolt, Pulitzert idézett, mondván, "az ügyes, érdek nélküli, közszolgálati jellegű sajtó, amely képzett intelligenciával tudja, mi a helyes, és azt bátor megcselekedni is, képes megőrizni a közerényt, ami nélkül a nép kormányzata hamisság és utánzás. A cinikus, zsoldoslelkű, demagóg sajtó idővel ugyanolyan alantas népet teremt, mint amilyen önmaga". Aztán azt ecsetelte, hogy a sajtó micsoda befolyásoló szereppel rendelkezik, és hogy demokratikus sajtó nélkül nincs demokrácia.

Nem úgy viselkedik, mint a NER?

Gyurcsány legfrissebb írása szerint "a hatalomtól legalább részben független sajtó a pártok mellett az Orbán-rendszer megdöntésének legfontosabb intézménye. Amikor a sajtóról írok, akkor a rendszer megdöntésének feltételeiről is írok".

link Forrás


Aztán a DK-elnök rátér arra, hogy szerint három különböző természetű kritika az, amit mostanában a sajtó Orbántól, Magyartól és a DK-tól kap. Gyurcsány szerint Orbánnak rendszeridegen minden tőle független intézmény, így a sajtó is, Magyar egyelőre mindennek nekimegy, amiről úgy gondolja, hogy kritikus vele szemben, a DK viszont az alkotmányos demokrácia alapértéknek tekinti a sajtószabadságot, természetesnek tekinti, hogy a sajtó szabadon mond róluk véleményt, kritikát.

A DK-elnök szerint viszont nincs rendben, ha a magát függetlennek tekintő sajtó:

  1. nem független, hanem politikai, hatalmi célt szolgál;
  2. szándékosan torzítja a tényszerű hírt;
  3. összekeveri a hírt a véleménnyel;
  4. emberi méltóságában sért, rágalmaz bárkit;
  5. elutasítja, hogy közéleti tényezőként működése éppen úgy nyilvános megítélés tárgya, mint bármely más hasonló szereplőé;
  6. a fenti tárgyú kritikát, ítéletet a sajtószabadság elleni támadásként értelmezi, ezért annak védelmére hivatkozva támadást indít kritikusaival szemben.

"Ha egy médium kivonja magát a nyilvános kritika alól, ha a sajtószabadságra hivatkozva önmagát, működését, minden egyéb feltétel teljesítése nélkül érinthetetlen szerepbe helyezi, akkor nem úgy viselkedik, mint a NER?" - teszi fel a kérdést Gyurcsány, majd hosszan elmélkedik arról, hogy "ha valaki a működését érintő tárgyszerű kritikára nem tárgyszerűen válaszol, hanem úgy tesz, mintha a kritika alkotmányos alapjogokat sértene és ezért mintegy azt védve ellentámadásba lendül, és/vagy egyenesen a kritikus személyét támadja, akkor nem azt érezzük, hogy a szóban forgó alanyt már súlyosan megfertőzte Orbán pusztító rendszere?".

Egy pártelnök, hat pont, négy négy négy

Megkérdeztük a DK sajtóosztályát, hogy ez a felsorolás mennyiben érvényes a 444-re. Az alábbi levelet kaptuk:

"A kérdések sorrendjében az alábbi választ tudjuk adni.

Az elmúlt evekben az a határozott véleményünk alakult ki, hogy a 444.hu miközben kormánykritikus, egyértelmű preferenciát érvényesít az ellenzék különböző pártjai közötti versenyben. Valójában nem titkoltan, szinte kivétel nélkül a DK-val szemben pozícionálja magát.

A DK-val kapcsolatos, műfajuk szerint tudósításnak tekinthető írások szinte állandó jellemzője, hogy a tényszerű megállapításokat keveri gúnyos, cinikus jellemzőkkel. Ez utóbbival valójában a 444.hu összekeveri a hírt a véleménnyel.

A 444.hu azon cikke, mely kapcsán a legutolsó vitánk kirobbant, erős meggyőződésünk szerint emberi méltóságot sért. Szerintünk a revolver-újságírás sem engedheti meg magának ezt.

A szóban forgó vitánkban a DK elnökének kifejezetten részletes, elvi érvelését figyelmen kívül hagyva, a 444.hu újabb támadást indított és úgy állította be a vitát, mintha a DK a sajtószabadságot támadná".

Gyurcsány felütése egyébként a sajtó szerepéről minimum érdekes felfogás, a sajtó ugyanis nem rendszerek megdöntésének intézménye, hanem az állampolgárok informálásának intézménye. Lehet, hogy ez ahhoz vezet, hogy valakire szavazni fognak, valakire meg nem, de ez a sajtót nem szabad, hogy érdekelje, amikor dolgozik.

Az ügyről az első körös Gyurcsány-kifakadás után írt véleménycikkünket itt olvashatják.