A Nemzeti állítja, fizetnének Szász Júliának, de ő nem reagál

színház
július 08., 10:30

A Nemzeti Színház kitart azon állítása mellett, hogy több millió forintot fizettek ki a novemberi előadás közben megsérült Szász Júlia színésznőnek, aki azóta táppénzen van.

A színház azután adott ki közleményt (az Origón), hogy Vidnyánszky Attila vezérigazgató egy nyilatkozatban azt állította, a megsérült Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia fejenként több mint öt millió forintot kapott, amit Szász a Facebook-oldalán tételesen cáfolt.

Szász azt írta, a színház a novemberi baleset után szombatig bezáróan kéthavi fizetést utalt (ez összesen 988.922 forint), az ekhós adózás miatt a táppénze kéthetente 90 ezer forint, a biztosítótól pedig 275 ezer forintot kapott. Kártérítést nem kapott, még folyamatban van a megegyezés.

A Nemzeti Színház közleménye szerint Szász táppénzen van, így nem kaphat fizetést, de „folyamatos pénzügyi ellátásban részesül.”

Állításuk szerint március közepén egyeztettek Szász ügyvédjével. A kárigény jogosságát elismerték, és bekértek különböző szerződéseket, számlákat. Ezután Vidnyánszky megtette a sérelemdíjra vonatkozó ajánlatot, de Szász részéről nem érkezett hivatalos válasz.

A baleset bekövetkezése óta a színház, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a biztosító, illetve a szakszervezet is több alkalommal utalt esetenként több százezres nagyságrendű összegeket – írta a színház. A színház kétszer utalt egy teljes havi fizetésnek megfelelő összeget (erről írt Szász is), nagyjából ugyanennyit utalt a tárca, ami így már majdnem kétmillió forint, és több mint 1,5 milliót utaltak ki üzemi baleseti táppénzként.

A közlemény szerint ezen kívül a színházi szakszervezet háromszor utalt Szásznak több százezer forintot. Azt állítják, a Nemzetinek van a színházi dolgozókat védő biztosítása. Hónapokkal ezelőtt felajánlották, hogy milliós nagyságrendet meghaladó kárelőleget utalnak Szásznak, de az ajánlatra nem reagált, és egyéb kifizetésekben sem működik együtt.

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Rómeó és Júlia előadása közben sérült meg, több métert zuhantak a díszletről, mindkettőjüket meg kellett műteni.

Kiemelt videóink