Karácsony után Vitézy is garanciákat akar a szavazatok újraszámolásakor

belföld
július 08., 12:45

Újra meg kell számolni a héten a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat a Kúria döntése alapján. A határozatot azután hozták, hogy az Alkotmánybíróság arra utasította őket, hogy vizsgálják felül az eredeti döntésüket, miszerint jogerős a Nemzeti Választási Bizottság határozata arról, hogy Karácsony Gergely 41 szavazattal legyőzte Vitézy Dávidot.

Vitézy szerint szükség van garanciális elemekre, három pontban foglalta össze Facebook-posztjában, hogy mire gondol.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
  1. A kerületi polgármesteri hivatalokban őrzött lezárt urnákat az NVB delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner
    András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében szabad felbontani.
  2. Minden kerületben meg kell győzödni: kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.
  3. Az újraszámolásnak mindenhol a legszélesebb nyilvánosság előtt kell zajlania.

Vitézy bízik abban, hogy ezek a garanciális feltételek Karácsony Gergelynek is elfogadhatók. A főpolgármester hétfőn kora délután tat a témában sajtótájékoztatót. Vasárnap arról írt, hogy áll az újraszámolás elé, de ehhez erős garanciák kellenek.

Ez a Karácsony-Vitézy-csata sokadik állomása.

  • A június 9-i választáson Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal kapott többet Vitézy Dávidnál, Vitézy azonban megtámadta a Fővárosi Választási Bizottság által közölt végeredményt, és az érvénytelen szavazatok újraszámolását kérte. Álláspontja szerint a két nappal azelőtt a javára visszalépett Szentkirályi Alexandra nem mindenhol volt egyértelműen és világosan áthúzva a szavazólapon.
  • A Nemzeti Választási Bizottság ez alapján június 12-én 12:4 arányban úgy döntött, hogy újra kell számolni az érvénytelen szavazatokat.
  • A június 14-i egész napos, sajtónyilvános újraszámláláson 112 új érvényes szavazatot találtak Karácsonyra, 395-öt Vitézyre. Ez azt jelentette, hogy az új végeredmény szerint is Karácsony nyert, de immár csak 41 szavazattal a Nemzeti Választási Bizottság döntése szerint.
  • Ezek után Vitézy és Karácsony is a Kúriánál támadta meg az NVB döntését, Karácsony az egész fővárosban meg akarta ismételtetni a választást azzal a magyarázattal, hogy így zárulhatnak megnyugtatóan a választás körül kialakult viták. Vitézy csak a IV. és a VII. kerületben kért ismétlést, arra hivatkozva, hogy itt túl vékony vonallal húzták át Szentkirályi nevét.
  • A Kúria ezeket az érveket lesöpörte, és helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság eredeti döntését, ezzel jogerőssé vált a végeredmény, hogy Karácsony győzött.
  • Ekkor azonban Vitézy az Alkotmánybírósághoz fordult alkotmányjogi panasszal, az AB pedig megsemmisítette a Kúria első döntését, és új eljárásra utasította őket azzal, hogy ha az érvénytelen szavazatok egy része az újraszámolás során érvényesnek bizonyult, akkor az érvényesnek minősítettek között is lehetnek érvénytelenek, és szerintük Vitézy Dávid tisztességes eljáráshoz fűződő joga sérült.
  • Így jutottunk el a mostani Kúria-határozathoz.
Kiemelt videóink