Keddtől csütörtökig újraszámlálják a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot

választás
július 08., 15:54

Döntött a Nemzeti Választási Bizottság arról, hogyan és mikor számolják újra a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatokat: Sasvári Róbert László NVB-elnök bejelentette, hogy kedden, szerdán és csütörtökön újraszámlállják a szavazatokat, kerületenként. A határozatot nem sokkal fél négy előtt 13 igen és 1 nem szavazattal megszavazták, egyedül a párbeszédes Fazekas Tamás szavazott ellene – írja a 24.

Az NVB felkérte a helyi választási irodákat, hogy csomagolják újra a szavazólapokat, és gondoskodjanak arról, hogy az urnák felbontásakor ellenzéki választási bizottsági tagok is legyenek ott.

Az újraszámlálást nemzetközi megfigyelők előtt bonyolítják le, és az érvénytelen szavazatok június 14-i újraszámlálásához hasonlóan most is sajtónyilvános lesz.

Újraszámolják a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatokat 2024. június 14-én.
photo_camera Újraszámolják a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatokat 2024. június 14-én. Fotó: Windisch Judit/444

Litresits András, az MSZP által delegált NVB-tag azt mondta, ezzel a döntésével jogi káoszt teremtett a Kúria, de szerinte kényszerhelyzetben vannak. Avarkeszi Dezső, a bizottság DK-s tagja kikérte magának a Kúria határozatának azt a részét, ami szerint az NVB tévedett. Az LMP-s Csonka Krisztián szerint komoly változtatásokra van szükség a választási jog területén, amely a mostani parlamenti többség feladata lesz.

A Kúria vasárnap délután rendelte el az egy hónapja megrendezett főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámlálását, így Karácsony Gergely újraválasztása megint kérdéses lett, mivel csak 41 szavazattal nyert az LMP (és a kampányhajrában már a Fidesz) által támogatott Vitézy Dávid között.

Karácsony közölte, hogy csak azt az újraszámlálást fogadja el tisztességesnek, aminél a sajtó nyilvánossága előtt bontják fel az urnákat és kötegeket, és végzik el az újraszámlálást. Vitézy is garanciákat kért, ő azt írta, ilyen szoros eredmény bármelyik fejlett demokráciában újraszámlálást hozott volna.

A júniusi 9-i választás utáni pénteken 25 ezer szavazatot kellett a sajtó előtt átnézniük az NVB-tagoknak az NVI Alkotmány utcai székházában, most ennek a 39-szeresét. Szombatig újból eredményt hirdetnek.

Kiemelt videóink