Macron nem fogadta el miniszterelnöke lemondását

külföld
július 08., 13:11

A francia nemzetgyűlési vasárnapi második fordulóját az első forduló toronymagas győztese, a Nemzeti Front elvesztette. Az Új Népi Frontnak nevezett baloldali tömb és Macron centrista tömbje is megelőzte Le Penéket.

A jövő bizonytalan, az viszont biztosnak látszott, hogy Gabriel Attal, aki januárban mindössze 34 évesen lett miniszterelnök, beadja lemondását.

Emmanuel Macron köztársasági elnök hétfőn úgy döntött, hogy a lemondást nem fogadja el, Attalnak az ország stabilitása érdekében továbbra is a helyén kell maradnia. Az nem világos, hogy a megbízatása meddig szól. Párizs 18 nap múlva olimpiát rendez, elemzők szerint ez is oka lehet annak, hogy Macron hosszabbításra kérte a pártjával a második helyen végzett miniszterelnököt.

Macronnak ráadásul kedden Washingtonba kell repülnie a NATO csúcstalálkozójára. Gyors döntést már csak azért sem lehet hozni, mert Franciaországnak stabilitásra van szüksége. Bruno Le Maire hétfőn arra figyelmeztetett, hogy pénzügyi válság és gazdasági hanyatlás jöhet a politikai patthelyzet nyomán.

Nagy kérdés, meddig maradhat miniszterelnök Attal. A választást megnyerő Új Népi Front szerint nekik kellene kormányt alakítaniuk, őket illeti a miniszterelnöki poszt is. Macronnak azonban alighanem más tervei vannak.

Gabriel Attal francia miniszterelnök.
photo_camera Gabriel Attal francia miniszterelnök Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

Attal nem csak a legfiatalabb, de ő Franciaország első nyíltan meleg miniszterelnöke is. Az egykori oktatási miniszter, az egyik legnépszerűbb francia politikus. Pályafutása elején a szocialista párt tagja volt, és csak később csatlakozott Macron centrista pártjához.

(BBC)