Zelenszkij: Felelősségre kell vonni Oroszországot a kijevi kórház ellen elkövetett rakétatámadásért

háború
július 08., 15:39

Huszonkilencre nőtt a hétfői orosz támadás áldozatainak száma Ukrajnában, írja a Guardian. Többek közt Kijevet, Krivij Riht és a Donyeck megyei Pokrovszkot érte rakétatámadás. A fővárosi Okhmatdyt kórházat, az ország rákos gyermekek fő kezelőközpontját közvetlen rakétatalálat érte, sokan a romok alatt rekedtek, eddig öt halottat emeltek ki a mentőcsapatok.

„Oroszország vaktában lövi ki rakétáit, ezért felelősségre kell vonni emberiség ellen elkövetett bűncselekmény elkövetése miatt,”

közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ihor Klimenko belügyminiszter beszámolója szerint a támadás teljesen megsemmisítette a kijevi kórház toxikológiai osztályát, nem tudják, hogy hányan rekedtek a romok alatt, mindent megtesznek a túlélők felkutatásáért.

photo_camera Fotó: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI/Anadolu via AFP
photo_camera Fotó: State Emergency Service of Ukraine/Anadolu via AFP

A rakéta akkor csapódott be, amikor a gyerekosztályon fekvőket vitték le óvóhelyre, mesélte egy ott dolgozó 21 éves nővér. Azonnal pánik tört ki, a betegeket szörnyű körülmények között próbálták mielőbb evakuálni.

photo_camera Fotó: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI/Anadolu via AFP

A támadás után Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter arra kérte Ukrajna szövetségeseit, hogy minél hamarabb döntsenek az ukrán légvédelmet erősítő segítségnyújtásról. A kijevi lapok szerint az oroszok Kinzsal hiperszonikus, valamint Kalibr rakétával támadták az ukrán fővárost.

Kiemelt videóink