A bankok nem örülnek az újabb adóknak

gazdaság
július 09., 09:20

„A háborúnak szinte valamennyi szektor a kárvallottja, köztük a bankszektor is. A gazdasági bizonytalanságok piaci következményei mellett számos kormányzati intézkedés terhét is fegyelmezetten és együttműködően viseli a bankszektor, ezért visszautasítja, hogy a háborús időkben extraprofitra tett volna szert” – reagált közleményben a Magyar Bankszövetség (MBSZ) a hétfőn bejelentett bankokat terhelő adókra.

photo_camera Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond, miután átvette a Magyar Bankszövetség pénzügyi kultúra nagykövete díját a Magyar Fejlesztési Bank kupolatermében, 2023. március 20-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy védelmi hozzájárulást fizettetnek a bankszektorral, a multikkal és az energiacégekkel. Az idei évre közel négyszáz milliárdos bevételnövekedést vár a kormány a költségvetésben. A csomag már hétfő este megjelent a Magyar Közlönyben. A bankadó mértéke nem változik (azt minden banknak meg kell fizetnie, amely nem növelte a teljes állampapírállományát), ám a kormány megemelte a tranzakciós illetéket, és új adót is kivetett devizaváltási illeték néven. Ezentúl az eredetileg két évre bevezetett extraprofitadót sem csökkenti.

Az MBSZ szerint a „sorozatos kormányzati terhek és intézkedések kiszámíthatatlansága jelentősen korlátozza a bankszektor hitelezési képességét, nemzetközi versenyképességét és gazdaságélénkítő szerepét”. Hozzáteszi, hogy az „intézkedések tovább növelik a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó fintech szolgáltatók versenytorzító szabályozói előnyét”.

A közleményben kiemelik, hogy a bankszektor a kormány egyik legfontosabb partnere gazdaságpolitikai szempontból. „A [bankszektor] a pandémia kezelésétől a családpolitikán át, a KKV finanszírozásában, digitalizációban, infrastruktúraépítésben egyaránt igazolta, és nap mint nap igazolja az elkötelezettségét” – zárul a közlemény.