Orbán belengette, a kormány megcsinálja: védelmi hozzájárulást fizettet a kormány

gazdaság
július 08., 10:18

A kormány döntése szerint védelmi hozzájárulásnak nevezett különadót kell fizetniük a háborús időkben extraprofitra szert tevő multinacionális vállalatoknak, bankoknak, energiacégeknek, mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfő délelőtti kormányinfón.

Idén a bankadó mértéke nem változik. A bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie, amely nem növelte a teljes állampapírállományát.

Megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és a bankok devizaműveleteire valutaátváltási illetéket vetnek ki. Annak érdekében, hogy ezt ne lehessen áthárítani a családokra, 2024-ben a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra vonatkozóan.

A miniszter azt mondta, az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót és a kiskereskedelmi adót nem csökkentik idén.

A hétfő délelőtti bejelentések nem előzmény nélküliek. Orbán Viktor június végi egyik rádióinterjújában már beszélt arról, hogy Magyarország brüsszeli úgynevezett migrációs bírságát a háború nyerteseivel fizettetik meg. (Június közepén 200 millió euróra büntette az EU-s bíróság Magyarországot, mert a kormány figyelmen kívül hagyta a korábbi ítéletet menekültügyben.)

Az intézkedéstől 400 milliárd forintos bevételt vár a kormány, mindez összefügg az összeomló költségvetéssel. Az új megszorításokkal a 2640 milliárd forintos hiányt kezelnék.

(Címlapkép: a budapesti Alagút utca 3. szám alatti bankfiók 1981-ben. Fotó: Fortepan / Péterffy István)

Kiemelt videóink