200 millió euróra büntette az EU-s bíróság Magyarországot, mert a kormány figyelmen kívül hagyta a korábbi ítéletet menekültügyben

belföld
június 13., 09:08

Az Európai Unió Bírósága 200 millió euró (nagyjából 80 milliárd forint) megfizetésére kötelezte Magyarországot a menekültjogok megsértése, illetve amiatt, hogy több mint három éve nem teljesíti az EU-s bíróság korábbi ítéletében foglaltakat. Az ítélet szerint Magyarország nem tartja tiszteletben az uniós jogszabályokat a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó unión kívüli országok állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén - írja az MTI.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében arra kötelezte Magyarországot, hogy fizessen a szabályszegés alatt a késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot, mivel nem teljesítette a bíróságnak a - befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban - 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat.

Az EUB 2020. decemberében állapította meg, hogy a magyar menekültügyi szabályok több ponton is összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Az Európai Unió Bírósága úgy ítélte meg, hogy a szerb-magyar határon található tranzitzónákra vonatkozó szabályokról és gyakorlatokról szóló magyar jogszabályok ellentétesek az uniós joggal.

A luxemburgi testület megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azon kötelezettségét, hogy hozzáférést biztosítson a menekültjogi eljáráshoz:

„Azoknak a nem uniós állampolgároknak, akik a szerb-magyar határon akarták igénybe venni az eljárást, azzal kellett szembesülniük, hogy szinte lehetetlen kérelmük előterjesztése”

- fogalmazott a bíróság akkori ítéletében. A testület különösen a menekültügyi eljárásokról, a visszatérésről és a befogadásról szóló irányelv rendelkezéseinek megsértését állapította meg.

Az ítéletet késlekedés nélkül végre kellett volna hajtani, ehelyett azonban a kormánypropaganda brüsszelezéssel és migránsozással válaszolt: „Brüsszel a mai döntésével újra világossá tette: azt szeretné, hogy migránsokat engedjük be Magyarország területére" - adta ki akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ a kommünikét. Mivel a magyarországi hatóságok nagyrészt nem hajtották végre az ízéletet, az Európai Bizottság 2022 februárjában újra beperelte Magyarországot. Ennek született meg most az ítélete., melynek értelmében minden további napért, amíg ez a késlekedés tart, Magyarország egymillió eurót köteles fizetni.