Nem hajtott végre egy uniós bírósági ítéletet, újabb bírságot kaphat Magyarország

POLITIKA
2023 december 05., 05:55

Az Európai Bizottság (EB) 2022. februárjában perelte be Magyarországot, amiért az nem hajtott végre egy európai bírósági ítéletet. Az ügyben november 30-án tartottak tárgyalást az Európai Unió Bíróságán (EUB), az EB azt kéri, hogy napi pénzbírságot adjanak Magyarországnak az ítélet figyelmen kívül hagyása miatt, írja a Népszava.

Orbán Viktor és Ursula von der Leyen Budapesten 2022. május 9-én.
photo_camera Orbán Viktor és Ursula von der Leyen Budapesten 2022. május 9-én. Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az EUB 2020. decemberében állapította meg, hogy a magyar menekültügyi szabályok több ponton is összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Az ítéletet késlekedés nélkül végre kellett volna hajtani, amit a magyarországi hatóságok nagyrészt nem nem tettek meg.

Az EB szerint Magyarországnak legalább napi 5468 eurót, átszámítva 2 millió forintot kellene fizetnie a korábbi ítélet kihirdetése és az abban foglaltak teljesítése közötti, de legkésőbb a mostani ítélet kihirdetéséig terjedő időszakra. Az EB ennél is nagyobb bírságot, napi 16,393 eurót (6 millió forint) javasol, ha az ítélet kihirdetése után sem teljesíti a kormány azt, amit kell.

A bíróság határozatában jóváhagyhatja vagy módosíthatja az Európai Bizottság pénzbírságra vonatkozó javaslatát. Az ítélet már jövő tavasszal megszülethet, ha a kormány továbbra sem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az uniós támogatásból.