Brüsszel a túlzottdeficit-eljárás elindítását javasolja Magyarország ellen

gazdaság
július 09., 14:16

Az Európai Bizottság júniusi állásfoglalásában már jelezte, hogy hét tagállam, köztük Magyarország ellen is javasolja a túlzottdeficit-eljárás megindítását. Ezt a jelentést mostanra a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság is véleményezte. Tegnap pedig azt javasolták a Tanácsnak, hogy hozzon határozatot a túlzott költségvetési hiány megállapításáról.

Magyarország mellett még Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia esetében is hasonló véleményt fogalmazott meg a Bizottság – derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

Ezután a következő lépés már a Tanács határozata lesz a túlzott költségvetési hiány fennállásáról, majd ajánlást bocsátanak ki a kiigazítási pályára és a túlzott hiány megszüntetésének határidejére vonatkozóan. Egy túlzottdeficit-eljárás fő kritériumai, hogy a költségvetési hiány a GDP 3 százalékánál ne legyen magasabb, illetve a GDP-arányos államadósság ne haladja meg a 60 százalékot. Magyarországon a hiány tavaly a GDP 6,7 százaléka volt, az államadósság pedig 73,5 százalék.

Magyarország ellen legutóbb 2004-ben indított eljárást Brüsszel, amit csak 2013-ban sikerült megszüntetni.

Kiemelt videóink