Hamar elege lett Brüsszelnek Orbán diplomáciai húzásaiból

külföld
július 09., 06:44

A magyar miniszterelnöknek 10 napra sem volt szüksége ahhoz, hogy kiakassza az EU-s politikusokat a titokban megejtett diplomáciai útjaival és a békemissziójával.

Először Kijevbe látogatott Zelenszkijhez, az ukrán elnök Orbán békemissziójával kapcsolatban kijelentette, hogy a magyar miniszterelnök nem, csak nagy szövetségesek, például az Egyesült Államok, Kína vagy az Európai Unió tölthetik be a két háborús fél közti közvetítő szerepét. Kijev után titokban Moszkvába repült Putyinhoz, ami szintén éles kritikákat váltott ki. A cseh külügyminiszter például „hasznos idiótának” nevezte Orbánt, egy osztrák liberális EP-képviselő pedig egyszerűen lebohócozta magyar miniszterelnököt. Akit egyébként semmi sem akaszt meg tervében, így hétfő hajnalban Pekingbe érkezett a kínai elnökhöz. Utóbbival kapcsolatban az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby szerint ez a találkozó sem volt produktív a jelek szerint, Orbán tevékenysége pedig aggasztó.

A Politico hírlevelében idézi Orbán Viktor szavait, miszerint minden egyes találkozó után beszámol az EU vezetőinek, és javaslatokat tesz a további lépésekre. „Igyekszem a lehető legszerényebb lenni egy 10 milliós lakosságú ország miniszterelnökeként” – mondta.

És Putyinnal a Kremlben három nappal korábban, 2024. július 5-én
photo_camera Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a Kremlben 2024. július 5-én. Fotó: Valerij Sarifulin/AFP

Ezzel azonban nem tudja megetetni az uniós diplomatákat, akik szerint Orbán csak a saját érdekeinek előmozdítására használja fel a soros elnöki tisztséget. A tervek szerint az ügy a szerdai nagyköveti értekezleten is napirendre kerül.

„Elképesztő az a gyorsaság, amellyel ezt a trollkodást végzi” – idézi a Politico az egyik diplomatát.

Míg egy másik Orbán pekingi és moszkvai utazásaira utalva úgy fogalmazott: „Lenini kifejezéssel élve Orbán hasznos idiótaként viselkedik az EU egységének aláásását illetően”.

A diplomaták szerdai ülésének napirendi tervezete szerint terítékre kerülne Orbán hintapolitikája, miközben többen Orbán fejére szeretnék olvasni a lázadását, hogy leállítsák ezt az egész folyamatot még mielőtt súlyos károkat okozna a magyar miniszterelnök. És mielőtt drasztikusabb intézkedésekhez kellene folyamodni.

Ez utóbbi akár a soros elnökség megszakítása is lehetne, amit a German Marshall Fund elemzője, Hegedűs Dániel vetett fel az X csatornáján. Ilyen szélsőséges intézkedésekről azonban még nem lehet beszélni az egyik diplomata szerint.

A Renew Europe képviselőcsoport elnöke, Valerie Hayer pedig azt szeretné, ha az Európai Tanács elnöke, Charles Michel világosan jelezné Orbánnak jövő héten, hogy bárkivel az Európai Unión kívül csak a saját nevében beszélhet és soha nem képviselheti az EU-t. Hayer Orbán oroszországi útját „biztonsági kockázatnak és szégyennek” nevezte.

A magyar állandó képviselet visszautasította ezt a támadást.

Kiemelt videóink