Idén még senki nem foglalkozott a kegyelmi kérvényekkel, százával parkolhatnak az ügyek Sulyok Tamás asztalán

belföld
július 09., 13:26

A köztársasági elnök az idei első félévben egyetlenegy kegyelmi kérvényről sem döntött, tehát senki nem kapott kegyelmet, sem pedig elutasítást – írja a hvg.hu az Igazságügyi Minisztérium statisztikájára hivatkozva. Vagyis sem Novák Katalin a kegyelmi ügy kirobbanása előtt, sem Sulyok Tamás március 5-i hivatalba lépése óta nem hozott döntést kegyelmi kérdésben.

A lap megjegyzi, hogy az ilyen döntéseknek nincs semmiféle határideje, viszont olyanra nem volt még példa 1990 óta, hogy egy féléven keresztül szüneteljen a kegyelmezés. Ha becsülni kellene, akkor

mostanra több száz kérvény várhat Sulyok Tamás asztalán, hiszen tavaly ilyenkor, fél év alatt már 203 kegyelmi döntésen túl voltunk, vagyis akár most is lehet ennyi lezáratlan akta, amely az államfői döntésre vár. Sőt, az elmúlt 20 év átlaga még több, évi 800 körüli kegyelmi kérvény.

Július elsejétől egyébként új világ jött, hiszen egy jogszabály-változtatással egyrészt szűkítette a kormány a köztársasági elnök kegyelmi jogkörét, másrészt az államfői kegyelmezés folyamata egyszereplőssé vált. Megszüntették ugyanis az igazságügyi tárca előkészítő és kontroll szerepét.