Orosz dezinformációt terjeszt a békepárti Magyar Nemzet

Média
július 09., 12:29

A hvg.hu vette észre, hogy a Magyar Nemzet Amerikai rakéta találhatta el a gyermekkórházat? című cikkükben egy orosz dezinformátortól idéz, aki azt bizonygatja, hogy az ukránok maguk bombázták le amerikai rakétákkal a kijevi rákos betegeket ápoló gyermekkórházat.

A cikk ugyan nem állítja, hogy ezeknek a forrásoknak igaza van, de az összeesküvés-elméletek gyártó Jackson Hinkle több posztját is idézték. Az egyikben például Hinkle - akit több oldal is betiltott már dezinformáció terjesztése miatt - ezt írja:

„Egy Ukrajna által kilőtt amerikai Patriot légvédelmi rakéta eltalált egy kijevi gyermekkórházat ma reggel. Természetesen Oroszországot hibáztatják… megint.”

Hinkle - akire a Magyar Nemzet amerikai újságíróként hivatkozik - egy másik bejegyzésében felszólította az Egyesült Államok elnökét, hogy „ne küldjenek ezeknek a terroristáknak több bombát”, illetve nem kevesebbet állít, mint hogy „az ukrán fegyveres erők rendszeresen ágyúzzák a Donbaszban található kórházakat”.

Legalább 31 ember, köztük négy gyermek meghalt az ukrán fővárost ért július 8-i támadásban. További 117 ember megsebesült, köztük 10 gyermek.

Vitalij Klicsko főpolgármester szerint a város most élte át a legsúlyosabb bombázást a háború kitörése óta.

Rakétatámadás érte Ukrajna legnagyobb gyermekorvosi központjának, az Okhmatdyt kórházat is. Az egyik épületét teljesen lerombolta a csapás, további négy épületrészt pedig megrongált. A támadás pillanatában több mint hatszáz beteg, és legalább ugyanennyi alkalmazott tartózkodott a kórházban.

Az orosz vezetés azt állítja, hogy ukrán rakéta csapódott a kórházba, míg az ENSZ helyszínelői arra jutottak, hogy a rakétát nagy valószínűséggel Oroszország indította.

Kiemelt videóink