Oroszország elfogatóparancsot adott ki Navalnij özvegye ellen

külföld
július 09., 19:08

A moszkvai bíróság elfogatóparancsot adott ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető özvegye ellen szélsőségesség vádjával. Julija Navalnaja jelenleg külföldön van, de ha belépne Oroszország területére azonnal letartóztatnák.

Az elfogatóparancsra reagálva Navalnaja azt írta az X-en: „Amikor erről írtok, ne felejtsétek el leírni a lényeget: Vlagyimir Putyin gyilkos és háborús bűnös. Az ő helye a börtönben van, és nem valahol Hágában, egy hangulatos cellában tévével, hanem Oroszországban - ugyanabban a börtönben és ugyanabban a két-három méteres cellában, amelyben megölte Alekszejt.”

A BBC szerint a nő ellen felhozott vádak összefügghetnek egy 2021 júniusi moszkvai bírósági ítélettel, amely törvényen kívül helyezte a Navalnijhoz köthető három szervezetet, „szélsőségesnek” minősítve őket, ugyanis Navalnaját ebben a hónapban választották meg az Emberi Jogi Alapítvány elnökévé.

Arról, hogy Julija Navalnaja sosem vágyott politikai karrierre, mégis férje nyomdokaiba lépett, itt írtunk hosszabban. (BBC)

Kiemelt videóink