Panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz: a Kúriának kellene újraszámolni a főpolgármester-választás szavazatait

belföld
július 09., 19:18

Panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz (AB) a Kúria döntése ellen, ami elrendelte a főpolgármester-választás újraszámlálását. A panaszos szerint a Kúriának magának kellene újraszámolnia a szavazatokat, nem volt joga ezt a Nemzeti Választási Bizottságra bízni. Vagyis még csak elkezdődött az újraszámlálás, de az Ab csütörtökön akkor is újra kénytelen lesz a témával foglalkozni, ha addigra megszületik az új eredmény a budapesti főpolgármester-választásról, írja a hvg.hu.

A panaszos szerint az újraszámlálást elrendelő határozat sérti a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz fűződő alapjogot. A Kúriának magának kellene elvégeznie az újraszámlálást és ennek alapján határozatban megállapítania a végleges eredményt. Azzal, hogy ezt az NVB-re bízta, új jogorvoslati lépcsőfok került az eljárásba, hiszen az NVB péntekre ígért határozatának felülvizsgálatát lehet majd kérni éppen a Kúriától, és ilyen plusz lépcsőfokot nem ismer a választási eljárási törvény. Alapvető alkotmányos jogsérelmet lát, és ennek bizonyítéka véleménye szerint az is, hogy ennek a panaszának az Ab általi tárgyalása párhuzamosan haladhat az NVB általi újraszámlálással.

A lap úgy tudja, hogy a panasz miatt csütörtökre összehívták az AB öttagú tanácsát. A Nemzeti Választási Bizottságnál viszont zajlik tovább a szavazatszámlálás, egyelőre csak a XXIII. kerületben változott jelentősen a Karácsony és Vitézy közötti különbség.

Kiemelt videóink