Egyelőre csak a XXIII. kerületben változott jelentősen a Karácsony és Vitézy közötti különbség

POLITIKA
július 09., 18:04

Kedd délután 1 órakor megkezdődött a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása, amit a Kúria rendelt el vasárnapi döntésével. A döntés miatt megint kérdésessé vált Karácsony Gergely újraválasztása, mivel csak 41 szavazattal nyert az LMP (és a kampányhajrában már a Fidesz) által támogatott Vitézy Dávid ellen.

Az újraszámláláshoz három csoportra osztották a kerületeket. Kedden az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII. és a XXIII. kerületben leadott szavazatokat számolják újra.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) egyik munkatársa a 444-nek elmondta, hogy a kerületeket népességszám szerint osztották el. Kedden azért kezdték később a munkát, hogy mindenkinek legyen fél napja felkészülni a számlálásra. Mivel a kedd így rövidebb lett, a kisebb népességszámú kerületeket osztották be aznapra.

A mostani újraszámlálás csak az érvényes szavazatokat érinti, az érvényteleneket már június 14-én újraszámolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A szavazólapokat a szavazókörök szerint rendezett dobozokból szedik ki a szavazatszámlálók. A Karácsony- és Vitézy-szavazatok, valamint az érvényesek és érvénytelenek egyaránt külön vannak kötegelve, eszerint szedik őket ki a dobozokból.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A végeredményt három típusú hiba befolyásolhatja:

  • Az érvényesnek nyilvánított szavazatok, amik valójában érvénytelenek. Ezeket külön gyűjtik a szavazatszámlálók. Sorsukról az NVB egyesével dönt majd pénteken.
  • A rossz kötegbe került szavazatok. A Karácsonyhoz számolt érvényes Vitézy-szavazatok és fordítva. Minden ilyen esetben plusz 1 szavazat jár az egyik jelöltnek és mínusz 1 a másiknak.
  • Hiba a kötegben lévő szavazatok összesítésénél. Ez akkor történik, ha számolási hiba miatt a jelölt kötegében több vagy kevesebb érvényes szavazatot találnak, mint korábban.

A szavazatokat a helyi választási irodák munkatársai számolják össze, de a helyiségekben jelen vannak az NVB és az NVI munkatársai is. Emellett a jelöltek is delegálhattak megfigyelőket, Karácsony és Vitézy minden kerületbe küldött embert, Grundtner András csak párba.

Kedd kora délután több kerületben is megtekintettük az újraszámlálást. Mindenhol azt tapasztaltuk, hogy a szavazatok döntő többségénél nem találtak problémát. Bár az érvénytelen vagy vitatott szavazatok aránya alacsony volt, pár ilyen szavazólapot mi is láthattunk.

photo_camera Szavazatszámlálás az V. kerületben
Fotó: Bankó Gábor/444

Az V. kerületben például volt olyan szavazólap, ami annak ellenére került az érvényesek közé, hogy mindhárom jelölt neve mellett szerepelt x. Egy másikat pedig annak ellenére számoltak érvényesként Vitézyhez, hogy Karácsony és Vitézy neve mellett is x volt.

Karácsony és Vitézy megfigyelői folyamatos kapcsolatban vannak a különböző kerületekben dolgozó kollégáikkal, emiatt tudják, hogy az egyes kerületekben hány szavazattal módosult az állás a két jelölt között.

Délután 3-kor két, egymástól független megfigyelő is arról beszélt, hogy a nyolc kerület közül egyedül a XXIII. kerületben alakult ki jelentősebb, 21 szavazatos különbség. Ugyan nem akarták elmondani, kinek a javára, de metakommunikációjuk alapján valószínűsítjük, hogy Vitézy került előnybe.

photo_camera Szavazatszámlálás a VI. kerületben
Fotó: Bankó Gábor/444

A többi kerületben is alakultak ki különbségek, azonban csak pár szavazatosak. Az V. kerületben például délután fél 4-kor Karácsony volt 3 szavazatos előnyben.

Az újraszámlálás csütörtökön zárul, de hivatalos végeredmény csak péntekre várható. Az NVB aznap fogja egyesével megvizsgálni azokat a szavazatokat, amiket június 9-én érvényesnek számoltak, de az újraszámlálás során érvénytelennek találtak.

Karácsony és Vitézy stábja viszont már csütörtökön tudni fogja, hogyan módosult az érvényes szavazatok száma, és hány kérdéses szavazatot került az NVB elé. Ha a vitatott szavazólapok száma nem lesz nagyon sok, a politikusok stábja már csütörtök este biztos lehet a végeredményben.

Kiemelt videóink