A XIII. kerületben száz feletti szavazattal növelte előnyét Karácsony

POLITIKA
július 10., 09:17

Érkeznek az első számok a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásának szerdai köréről: a 444 helyszínen szerzett információi szerint a 13. kerületben száz feletti szavazattal növelte előnyét az újraszámolással Karácsony Gergely.

A kerületben reggel kilenckor kezdték el az újraszámlálást. A június kilencedikei adatok szerint itt összesen 55 299 érvényes szavazatot adtak le, egyúttal itt született a legnagyobb arányú Karácsony-győzelem: 30 920 szavazatot, 55,91 százalékot kapott Vitézy Dávid 40,34 százalékot érő 22 306 szavazatával szemben. Grundtner Andrásra 2073-an szavaztak a választás.hu-n szerda reggel látható adatok szerint.

A 13. kerületben információink szerint egyetlen szavazókörben volt kiugró eltérés, ott több mint hatvan szavazatot találtak, amik tévesen Vitézy szavazatai közé voltak betéve. Ennél jóval kisebb eltérések másutt is akadtak ilyen vagy olyan irányban, így jött ki az összesen száz-száztíz közötti előnynövelés.

Újraszámlálás a XIII. kerületben
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn döntött arról, hogy keddtől csütörtökig kerületenként számolják újra a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatokat. Az újraszámlálást nemzetközi megfigyelők előtt, az ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonyolítják le, a június tizennegyedikei újraszámlálásához hasonlóan az esemény most is sajtónyilvános.

Fotósunkat ennek ellenére a 4. kerületi polgármesteri hivatalba nem engedték be: amikor elmondta, hogy a 13. kerületben beengedték, azt a választ kapta, hogy: „Ez itt a negyedik kerület”. Az újpesti önkormányzat levélben bocsánatot kért a városháza portaszolgálatos munkatársának viselkedése miatt.

Zuglóban délelőtt a dobozok átvitele zajlott abba az épületbe, ahol újraszámolnak, a számlálást várhatóan délután kezdik.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az újraszámlálás tényével Karácsony júniusi megválasztása megint kérdéses lett, mivel csak negyvenegy szavazattal győzte le az LMP - és a kampányhajrában már a Fidesz - által támogatott Vitézy-t. Karácsony közölte, hogy csak azt az újraszámlálást fogadja el tisztességesnek, aminél a sajtó nyilvánossága előtt bontják fel az urnákat és végzik el az újraszámlálást. Vitézy is garanciákat kért, de szerinte ilyen szoros eredmény bármelyik fejlett demokráciában újraszámlálást hozott volna.

A júniusi kilencedikei európai parlamenti, önkormányzati és főpolgármesteri választás utáni pénteken huszonötezer szavazatot kellett a sajtó előtt átnézniük az NVB-tagoknak az Alkotmány utcai székházban, most ennek a harminckilencszeresét.

Szombatig újból eredményt hirdetnek.

Kiemelt videóink