Karácsony körülbelül 220 szavazattal vezet Vitézy előtt az újraszámlálás után

POLITIKA
július 11., 14:28

Karácsony Gergely megőrizte előnyét a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásának harmadik, egyben utolsó napja után.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagja azt mondta a 444-nek, hogy 23 kerület adatainak összesítése után Karácsony körülbelül 220 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben. Ez az eredmény már csak az NVB pénteki ülése után változhat, akkor döntenek a vitatott szavazólapok érvényességéről.

Csütörtökön a VIII., a IX., a X., a XII., a XV., a XIX. és a XX. kerületekben számolták újra a szavazatokat.

Információink szerint Vitézy öt kerületben is csökkenteni tudta a hátrányát Karácsonyhoz képest, azonban csak kis mértékben.

  • A VIII. kerületben 9 szavazatos,
  • A IX. kerületben 11 szavazatos,
  • a X. kerületben 7 szavazatos,
  • a XV. kerületben 11 szavazatos,
  • míg a XIX. kerületben 9 szavazatos előnyt szerzett Karácsonyhoz képest.

A másik két kerületben Karácsony szerzett jelentősebb előnyt. A XII. kerületben 35 szavazatos, a XX. kerületben 32 szavazatos előnyre tett szert az újraszámlálás után.

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid az EDF, az ADOM Diákmozgalom és a Fridays For Future fővárosi diákprogramjának bemutatóján.
photo_camera Karácsony Gergely és Vitézy Dávid az EDF, az ADOM Diákmozgalom és a Fridays For Future fővárosi diákprogramjának bemutatóján. Fotó: Kristóf Balázs/444

Hivatalos végeredmény péntekre várható. Az NVB aznap fogja egyesével megvizsgálni azokat a szavazatokat, amiket június 9-én érvényesnek számoltak, de az újraszámlálás során érvénytelennek vagy vitathatónak találtak. Ilyen szavazatból NVB-s forrásunk becslése alapján pár száz darab van.

Ezeket az elmúlt három napban egyik jelölthöz sem számolták hozzá, ezért a mostani különbséget még módosíthatja a pénteki nap. Az NVB által érvényesnek minősített szavazatok ugyanis növelhetik Karácsony és Vitézy szavazatszámát is.

Az NVB elé három típusú szavazólap kerül. Egyrészük egyértelműen érvénytelen lesz, forrásunk szerint kerületenként körülbelül 10 ilyen lehet. A második kategória a kétértelmű szavazatoké, ezekről érdemi vitát folytat majd az NVB. A harmadik csoportot pedig a hiányos pecséttel rendelkező szavazólapok alkotják.

Utóbbiakról forrásunk azt mondta, hogy a vitatott szavazólapok között sok az olyan, amin nem látszik teljesen pecsét. A pecsét kerete látszik, de a belül lévő kötelező tartalmi elemek (melyik kerület, szavazókör) már nem látszanak maradéktalanul.

Ezeket valószínűleg érvényes szavazatként fogja az NVB elfogadni pénteken. Forrásunk becslése alapján a hiányos pecsétes szavazatok érvényesítése után minimális mértékben Karácsony növelheti majd az előnyét.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Az NVB péntek reggel 8-kor kezdi az informális ülését, a terv szerint 11-től jön a nyilvános ülés. A menetrend ugyanakkor még változhat, könnyen csúszhat a sajtónyilvános rész.

Kiemelt videóink