Már Jarosław Kaczyńskit is zavarja, hogy Orbán blokkolja az ukrajnai fegyverszállítmányok miatt Lengyelországnak járó uniós kifizetéseket

külföld
július 11., 15:30

Egyre jobban zavarja a lengyel kormányt, hogy Magyarország miatt nem jut hozzá 2 milliárd euróhoz, ami az Ukrajnának biztosított fegyverszállítmányok miatt járna az országnak.

Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy az elmúlt egy évben folyamatosan, a létező összes szinten jelezték a magyar kormánynak, nem tetszik nekik, hogy Magyarország blokkolja az uniós kifizetéseket.

A pénzt az Európai Békekeretből fizetné ki Lengyelországnak az Európai Unió. A keret az uniós költségvetéstől független, a tagállamok közvetlenül fizetnek bele, majd különböző biztonságpolitikai kiadásokat fedeznek belőle. A tagállamok saját költségvetésükből fizetik a támogatást a kedvezményezettnek (jelen esetben Ukrajnának), majd az összeget az EU a keretből megtéríti nekik.

A magyar kormány viszont blokkolja a békekeret kifizetéseit. A vétó feloldásáért Orbán először azt kérte, hogy Ukrajna vegye le a terrorizmust támogató országok listájáról az OTP-t. Miután ez megtörtént, a magyar kormány azt kifogásolta, hogy Ukrajna 14, Richter Gedeon által forgalmazott gyógyszer engedélyének visszavonására készül Orbánék szerint elfogadható indoklás nélkül.

A magyar ellenállás már nemcsak a Donald Tusk vezette lengyel kormányt zavarja, hanem Orbán régi jó szövetségesét, a legnagyobb lengyel ellenzéki pártot vezető Jarosław Kaczyńskit is.

Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski
photo_camera Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

A Jog és Igazságosság (PiS) elnöke újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ha tényleg blokkolják a magyarok a kifizetéseket, akkor „nagyon negatív színben kommentálja a hírt”. Majd hozzátette, hogy kritikája Orbánra vonatkozik. (via Notes from Poland)